Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op dinsdag, februari 23, 2010 17:27 - Geen reacties

Architectenbureaus hebben ook last van crisis

23
feb2010

Architectenbureaus hebben ook last van de economische crisis. Uit onderzoek van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) blijkt dat de orderportefeuilles van de ruim 3.000 architectenbureaus eind 2009 ten opzichte van eind 2008 met zo`n 43% waren afgenomen. Dat komt onder meer omdat er minder gebouwd wordt.

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) verwacht voor 2010 voor het tweede jaar op rij een daling van de totale bouwproductie. Het EIB gaat uit van een daling met 5,7% naar 54,4 miljard euro. Door de afname in de bouw en de economische crisis worden projectontwikkelaars, woningcorporaties en het bedrijfsleven ook voorzichtiger. Het is moeilijker om projecten op te starten omdat banken terughoudend zijn met het verstrekken van kredieten. Daarnaast kampt de sector met een laag consumentenvertrouwen. De architectenbond wil zich inzetten om het consumentenvertrouwen te herstellen en financiering tegen redelijke voorwaarden te verkrijgen.

Overigens biedt de crisis niet alleen nadelen. De crisis is ook een uitgelezen kans voor bureaus om de eigen positie te overdenken. Wellicht kan er nu geïnvesteerd worden in bij- of nascholing van het personeel of kunnen nieuwe markten betreden worden. Tevens kunnen architecten zich gaan profileren als ze meer met duurzaamheid gaan doen.

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld