Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, juni 25, 2010 17:20 - Geen reacties

Architect Metzger mag Astoria Hotel onder handen nemen

25
jun2010

Na drie jaar leegstand krijgt het Brusselse Hotel Astoria, een neoklassiek luxehotel uit 1910, een restauratie en een aanzienlijke uitbreiding. Een Saoedische hotelgroep investeert tussen 68 en 78 miljoen euro, het Brussels Gewest subsidieert het beschermde gedeelte. Architect Francis Metzger van het bureau MA2 tekent het ontwerp.

Wenen heeft zijn Sacher Hotel, Parijs zijn Ritz, Venetië zijn Danieli. Brussel heeft zijn Metropole. En zijn Astoria Hotel, al zou men het, wandelend voorbij de leegstaande panden in de Koningstraat, geen florissant bestaan toeschrijven.

Wie wekt deze straat opnieuw tot leven? Nog steeds verbindt ze de Kruidtuin met het Koninklijk Paleis en vlakbij bonkt het hart van de politiek. Toch is de puf eruit. Winkelvitrines zijn voorzien van rolluiken zijn voorzien van graffiti. Onbestemde diensten houden hier kantoor.

Het gerenoveerde Astoria Hotel zou wel eens de defibrillator kunnen zijn die deze wijk een stroomstoot geeft. Aan glorieus verleden geen gebrek. Leopold II liet het in 1910 optrekken ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. Grootheden als Winston Churchill en keizer Hirohito waren er te gast.

Naast de toegangsdeur hangt nog steeds het blauwwitte hotelplakkaatje, met (even tellen) vijf sterren erop. Maar daar kan het hotel met de gangbare comforteisen geen aanspraak meer op maken. Daarom gaat Global Hotels & Resorts, de eigenaar sinds 2007, fors investeren in het pand. De groep renoveert het historische gedeelte en trekt aanpalend vijf gebouwen op, waarvan twee langs de Koningstraat.

Bron: www.vlaamsearchitectuur.be



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld