Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, maart 28, 2009 13:15 - 6 Reacties

7 tips om zelf je huis te verkopen

Tags: ,
28
mrt2009

De regelgeving rond het verkopen van vastgoed is er niet eenvoudiger op geworden. Wie toch beslist om zijn woning zelf te verkopen zonder makelaar, weet dus best goed waaraan hij begint. Enkele tips die helpen om het parcours zonder kleerscheuren te doorlopen.

 1.  Regel je administratie
  Om alle informatie te kunnen voorleggen waarop een kandidaat-koper aanspraak kan maken, stel je best al een dossier samen met documenten rond de herkomst en staat van je eigendom. Afhankelijk van de aard van je vastgoed, gaat het om zaken als de aankoopakte, de kadastrale gegevens, het stedenbouwkundig attest, een energieprestatiecertificaat, een bodemattest, stookolieattest en huurovereenkomsten.
 2. Bepaal de vraagprijs
  Zorg dat je een realistische  prijs hebt. Naast het verkennen van de markt en het bekijken van vraagprijzen kan ook het kadastraal inkomen je een indicatie geven. Meestal bieden kandidaat-kopers lager dan de vraagprijs, dus een marge kan verstandig zijn. Overweeg ook het laten uitvoeren van een professionele schatting.
 3. Zet je huis in de kijker
  Maak de verkoop bekend via zo efficiënt mogelijke kanalen. Naast het klassieke uithangbord kan het helpen zoekertjes te plaatsen in kranten, advertentiebladen of op het net. Handige sites zijn www.immoweb.be, www.kapaza.be, www.zoek-immo.be, www.koopjeskrant.be en www.2dehands.be. Ga na wat je in je gemeente verplicht moet vermelden.
 4. Maak een goede indruk
  Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk, dus zorg dat je huis er op zijn best uitziet bij het geven van een rondleiding aan geïnteresseerden. Zorg dat alles goed gepoetst is en lekker fris ruikt en pak ook onafgewerkte klusjes aan. Een lekkende kraan of een kapotte voorbel maakt echt geen goede indruk. Ook opruimen kan wonderen doen: hoe meer ruimte en netheid je huis uitstraalt, hoe aantrekkelijker het wordt voor kopers. Vergeet tot slot ook de oprit en de tuin niet. Een goed onderhouden perceel is een grote troef. Maai, wied en verwijder rondslingerend materiaal. Is de tuin erg kaal, plant dan wat mooie, bloeiende planten.
 5. Onderhandel verstandig
  Zorg er voor dat je je prijs kunt verklaren aan de hand van objectieve criteria. Een schattingsrapport kan je geloofwaardigheid vergroten. Bepaal voor jezelf welke prijs jouw ondergrens is. Maak ook uit onder welke voorwaarden je bereid bent het huis te verkopen en eventueel je prijs bij te sturen.
  Afhankelijk van je situatie kan een vertraging je veel geld kosten, dus stel je flexibel en realistisch op bij het onderhandelen.
 6. Het compromis
  Zodra een kandidaat-koper een bod heeft uitgebracht dat je aanvaardt, ontstaat er een overeenkomst. Het compromis kan je mondeling of schriftelijk zelf met de koper uitwerken, maar neem dit ernstig en wees je bewust van de gevaren. Om fouten te vermijden, is het aan te raden naar een notaris te stappen, wat extra bescherming biedt voor zowel de koper als de verkoper. Bekijk de clausules die de koper wil laten opnemen in het compromis.
 7. De verkoopakte
  Tussen het tekenen van een compromis en het tekenen van de effectieve verkoopakte ligt gemiddeld zo’n vier maanden. In die periode doet de notaris alle opzoekingen en controles rond het te verkopen vastgoed. In uitzonderlijke gevallen kan het sneller, maar reken toch zeker op een minimumtermijn van 1 maand.

Bron: Het Laatste Nieuws6 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Woontje.be
jan 16, 2010 19:38

U kunt nu GRATIS een website maken voor uw woning, en zo nog beter uw woning promoten en sneller verkopen.

Succes met de verkoop, Woontje.BE

De makelaar vertelt | huis verkopen
mei 30, 2010 9:51

Leuk om eens te lezen hoe dit gaat in België. Daar zit toch weer een verschil in. Voor wie wil weten hoe dat in Nederland gaat vindt u onder bovenstaande link meer informatie.

Karel Hoogmartens
jun 5, 2010 14:09

Een onafhankelijke waardebepaling van woning, appartement of bouwgrond … zonder makelaar kan je krijgen via de website http://www.eigenwoningwaarde.be.
Op basis van statistische gegevens wordt hier de waarde van vastgoed bepaald en de kostprijs is veel lager dan een professionele schatting … van een makelaar…

Kailimero
nov 30, 2010 17:09

Een andere duidelijke en overzichtelijke site voor de verkoop van uw huis: Makelaarweg.nl
http://www.makelaarweg.nl
U kunt hier gratis een advertentie plaatsen.

Peter Loomans
apr 19, 2012 13:48

Een andere goede website om zelf de waarde van uw woning te schatten is http://www.immoreus.be. De eerste vijf schattingen die u via deze website maakt zijn gratis. De locatie van de woning wordt tot op straatniveau mee in rekening gebracht.

Bovendien krijgt u ook een lijstje van gelijkaardige woningen die recent in de buurt te koop aangeboden zijn.

Maak uw woning sexy voor kopers! -
nov 25, 2012 20:17

[…] Bron: De Standaard + vastgoedplatform.be […]

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld