Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, maart 28, 2009 13:11 - 4 Reacties

Q&A: Openbare verkoop

28
mrt2009

Ik heb mijn oog laten vallen op een huis dat openbaar wordt verkocht maar ik vrees dat ik mijn lening niet rond krijg tegen de dag van de openbare verkoop. De notaris heeft me gewaarschuwd voor een rouwkoop als ik niet tijdig kan betalen. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Bij een openbare verkoop spreekt men van een rouwkoop als de koper de aankoopprijs plus de kosten niet heeft betaald binnen de vastgelegde termijnen. Hoe lang die termijnen zijn, kan licht variëren naargelang het arrondissement. Voor de betaling van de kosten (notariskosten en registratierechten) heeft u in principe vijf dagen de tijd. Dat is een zeer korte termijn, omdat de notaris zelf verplicht is om de registratierechten binnen de tien dagen door te storten. Voor de betaling van de koopsom heeft u doorgaans ongeveer zes weken de tijd. Bij de verkopende notaris kan u informeren naar de exacte betalingstermijnen.

Betaalt u niet op tijd, dan gaat de koop automatisch over in een rouwkoop. Dat betekent dat het pand opnieuw verkocht zal worden. De eerste koper, die in gebreke is gebleven, moet dan opdraaien voor alle kosten van die bijkomende verkoop en ook voor het eventuele verschil tussen de eerste en de nieuwe verkoopprijs. Als de eerste koper bijvoorbeeld 150.000 euro had geboden en bij de herverkoop wordt er afgehamerd op 140.000 euro, dan moet de oorspronkelijke koper het verschil van 10.000 euro bijbetalen. Anderzijds heeft de ‘rouwkoper’ ook recht op het surplus als de nieuwe prijs hoger ligt dan de eerste prijs. Van dat surplus moeten echter eerst nog de kosten van de nieuwe zitdag worden afgetrokken (publiciteit,…) evenals de andere kosten die inmiddels werden gemaakt in het dossier (aanmaningskosten, deurwaarderskosten, enzovoort…) zodat het meestal toch uitdraait op verlies. Een rouwkoop kan u dus maar best vermijden. Informeer daarom altijd op voorhand naar het bedrag van de kosten en de exacte betalingstermijnen en neem tijdig contact op met uw bank om uw lening in orde te krijgen.

Bron: De Standaard



4 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Marino Ducasteele
jun 23, 2010 16:08

“quote” Als de eerste koper bijvoorbeeld 150.000 euro had geboden en bij de herverkoop wordt er afgehamerd op 140.000 euro, dan moet de oorspronkelijke koper het verschil van 10.000 euro bijbetalen. Anderzijds heeft de ‘rouwkoper’ ook recht op het surplus als de nieuwe prijs hoger ligt dan de eerste prijs. Van dat surplus moeten echter eerst nog de kosten van de nieuwe zitdag worden afgetrokken (publiciteit,…)

Je zou beter goede informatie geven aangaande alles zoals heeft de ‘rouwkoper’ GEEN recht op het surplus!

Marino Ducasteele
jun 25, 2010 21:41

“quote” Je zou beter goede informatie geven aangaande alles zoals heeft de ‘rouwkoper’ GEEN recht op het surplus! :

Bericht ten attentie van de journalist bij De Standaard.

Marino Ducasteele
jun 25, 2010 22:44

Ik sluit dit artikel af met de melding dat niet alleen ‘De Standaard’ hier misloopt.

Waarschijnlijk zullen er nog sites verkeerde medlingen maken zoals op http://huis-en-tuin.infonu.nl/kopen-en-huren/14135-een-eigen-woning-kopen-op-een-openbare-verkoop.html . Hier leest men onder meer:
“Gaat u bieden op om het even welke openbare verkoop (vrijwillig of gedwongen) houd er dan rekening mee dat u doorgaans slechts een maand de tijd heeft om te betalen. Op voorhand naar de bank stappen voor een financiering is dan ook aangeraden. Kan u niet betalen binnen de maand dan spreekt men van een rouwkoop. Dat betekent dat het pand opnieuw zal verkocht worden. Wordt op de nieuwe verkoop een prijs gehaald die hoger ligt dan de prijs die u had geboden dan krijgt de eerste koper het surplus. Maar daar schiet wellicht niet veel meer van over. Want eerst worden daar de kosten voor de bijkomende publiciteit, aanmaningen, gerechtsdeurwaarder, enz… vanaf gehouden. En nog erger is het wanneer de prijs minder hoog gaat dan de eerste prijs. Dan moet de eerste koper immers het negatief verschil bijbetalen aan de oorspronkelijke verkoper. Op voorhand informeren naar een lening is dus echt geen overbodige luxe”

Maar wat is er nu wel correct?
Wel ik geef U beste bezoeker graag het antwoord met twee scenario’s :
ofwel is de verkregen prijs lager dan wat de rouwkoper heeft aangeboden: in dat geval moet deze laatste het verschil betalen;
ofwel is de verkregen prijs hoger: in dat geval kan de rouwkoper het verschil, dat de verkoper toekomt, niet opeisen, maar wel de voorschotten en de rechten die hij heeft betaald terugkrijgen

Case closed

Marino Ducasteele
jun 26, 2010 8:00

Deze twee scenario’s zijn mogelijk. ‘De Standaard’ doet er zich dus best aan beter te informeren voordat ze iets publiceren :

•ofwel is de verkregen prijs lager dan wat de rouwkoper heeft aangeboden: in dat geval moet deze laatste het verschil betalen;
•ofwel is de verkregen prijs hoger: in dat geval kan de rouwkoper het verschil, dat de verkoper toekomt, niet opeisen, maar wel de voorschotten en de rechten die hij heeft betaald terugkrijgen.

Case closed

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld