Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op vrijdag, maart 19, 2010 17:22 - Geen reacties

Woningmarkt ontkomt niet aan bezuinigingen

19
mrt2010

In Den Haag zijn ten minste vijf voorstellen in omloop die een bezuiniging van 20% op de overheidsuitgaven voor de woningmarkt moeten opleveren. Daarbij zal noch de huurmarkt noch de hypotheekrenteaftrek worden ontzien.

De meest vergaande maatregel is het belasten van de hypotheekschuld in box 3, wat weliswaar op steun kan rekenen van fiscalisten en economen, maar politiek behoorlijk controversieel is. De 1,2% rendementsheffing die ten goede komt aan de belastingbetaler blijft behouden, maar de gunstige hypotheekrenteaftrek via de inkomstenbelasting komt dan te vervallen. Ook bestaat het risico op een scherpe daling van de huizenprijzen, wat nadelig kan uitvallen voor het consumentenvertrouwen en daarmee voor de schatkist. Waarnemers in het veld gaan er daarom van uit dat andere bezuinigingsvarianten kansrijker zijn.

De huurmarkt ontkomt echter hoe dan ook niet aan bezuinigingen. Hoogstwaarschijnlijk maakt het plan om de huurprijs te koppelen aan de woningwaarde de meeste kans. In grote steden als Amsterdam zal dat waarschijnlijk leiden tot hogere huurprijzen, die overigens voor mensen met een lager inkomen gedeeltelijk nog wel zullen worden gecompenseerd door huurtoeslag.

Bron: Het Financieele DagbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld