Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, april 26, 2011 19:13 - Geen reacties

Woning laten schatten mag niet meer dan indicatie zijn

26
apr2011

Geen enkele vastgoedexpert, makelaar of notaris kan vertellen hoeveel een pand echt waard is. Meer dan een indicatie is een schatting niet. Dat heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop vandaag in een persbericht meegedeeld.

Test-Aankoop liet anoniem vier huizen en een appartement schatten door verschillende experts, makelaars en notarissen. Elk pand werd negen keer geschat. Uit dat onderzoek besloot de consumentenorganisatie dat het bedrag dat kandidaat-kopers bereid zijn neer te tellen voor een pand de enige echte prijs is.

“Wie toch een schatting wil laten uitvoeren door een professional vergewist er zich beter op voorhand van hoeveel ereloon die schatter zal aanrekenen. Twee van de experts die Test-Aankoop raadpleegde, vroegen meer dan 600 euro ereloon, terwijl de meeste vastgoedmakelaars en notarissen helemaal niets aanrekenden”, aldus de consumentenorganisatie.

Zelfs geen bezoek
Twee Brusselse notarissen bepaalden de waarde van een pand zonder het te gaan bezoeken. Een andere had genoeg aan een bezoek van 8 minuten om de waarde van de woning in te schatten. Test-Aankoop stelde ook vast dat heel wat schatters belangrijke vragen lieten liggen. Zo werd er niet geïnformeerd naar de bewoonbare oppervlakte of erfdienstbaarheden, noch naar eventuele vochtproblemen.

160.000 euro verschil
De waardebepalingen van de verschillende panden zelf liepen uiteen. Zo ondervond Test-Aankoop een waardeverschil van bijna 160.000 euro voor één en dezelfde woning.

De organisatie raadt de consumenten aan zelf de oefening te doen door naar websites met vastgoedzoekertjes te surfen of door advertenties voor gelijkaardige woningen in kranten te raadplegen. Ook de resultaten van een openbare verkoop kunnen nuttige informatie verschaffen.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld