Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, februari 26, 2010 20:47 - Geen reacties

Welkom op de ‘kopersmarkt’

26
feb2010

Crisis of niet, de woningprijzen blijven maar stijgen. Zo lijkt het toch. Maar klopt dat beeld ook? ‘Niet echt’, zegt specialist John Romain van Immotheker. ‘We zitten vandaag in een vastgoedmarkt waarin de kopers een neerwaartse druk kunnen uitoefenen op de prijzen.’ Welkom op de ‘kopersmarkt’.

Als je er de krantenkoppen van de voorbije maanden op na slaat, zou je de indruk kunnen krijgen dat er geen rem staat op de stijging van de vastgoedprijzen. Makelaarsverenigingen en banken pakten uit met statistieken die moeten bewijzen dat de Belgische vastgoedmarkt nauwelijks last heeft van de economische crisis. Zo noteerde de makelaarsgroep Era een gemiddelde prijsstijging van 1,2 procent in 2009. En volgens de financiële sectorvereniging Febelfin werden vorig jaar bijna 10 procent meer hypotheken verstrekt dan in 2008.

Maar statistieken uit neutralere bronnen geven een heel ander beeld. Zo spreekt de notarisfederatie over een prijsdaling op de vastgoedmarkt met ongeveer acht procent in 2009. En ook volgens de hypotheekadviseur Immotheker staan de prijzen wel degelijk onder druk. Immotheker houdt de vraagprijzen bij die geafficheerd worden op enkele grote vastgoedsites, en daaruit blijkt dat de verkopers vorig jaar gemiddeld 10 procent van hun initiële vraagprijs af deden.

Wat vooral opvalt, is dat woningen vandaag veel langer te koop staan dan in voorgaande jaren. Huizen staan vandaag gemiddeld zowat vijf maanden op de markt, appartementen zelfs bijna zeven maanden. In beide gevallen is dat dubbel zo lang als twee jaar geleden. De activiteit op de vastgoedmarkt is dus duidelijk afgenomen; woningen raken moeilijker verkocht.

‘Leg je al die gegevens naast elkaar, dan komt duidelijk het beeld naar voren van een kopersmarkt‘, zegt John Romain van Immotheker. ‘Een markt waarin de kopers in staat zijn om neerwaartse druk uit te oefenen op de prijzen. Staar je dus zeker niet blind op de vraagprijzen, maar ga ervan uit dat je een ruime marge hebt om op die prijs af te dingen. Wie vandaag werkzekerheid en een gezonde financiële situatie heeft, kan op de vastgoedmarkt wel degelijk koopjes doen’, aldus Romain.

Uiteraard zeggen gemiddelden niet alles. Er zijn regio’s en segmenten waar bepaalde woningen wel nog vlotjes van de hand gaan, tegen prijzen die niet of nauwelijks lager liggen dan de recordprijzen van de voorbije jaren. In het algemeen blijven de prijzen redelijk op peil in stedelijke omgevingen, zeker voor woningen van minder dan 220.000 euro, waar de meeste vraag naar is.

Omgekeerd zijn de prijzen wel flink gezakt in het hogere segment van de markt. Wie op zoek is naar een villa in een afgelegen of buitenstedelijk gebied, kan vandaag een veel scherpere prijs krijgen dan enkele jaren geleden.

Bron: Het Nieuwsblad


Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld