Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, oktober 28, 2010 10:54 - Geen reacties

We zijn nog niet gelijk voor de fiscus

Tags:
28
okt2010

BRUSSEL – Iedere Belg is gelijk voor de wet, maar nog niet voor de fiscus. Dat blijkt uit een derde en laatste studie die staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies vandaag voorstelde.

De kans dat een onderneming aan een grondige belastingcontrole onderworpen wordt, hangt sterk af van de plaats waar de onderneming gevestigd is. Ook voor de zelfstandigen verschilt de kans op een grondige controle van controlecentrum tot controlecentrum. In Roeselare bijvoorbeeld bedraagt die kans 3,2% terwijl dat in Hoei maar 0,6% is.

Zelfstandigen hebben met 73% de grootste kans op een beheerscontrole. Bedrijfsleiders lopen 61% kans en loontrekkers hebben één kans op twee om aan een controle onderworpen te worden.

Het onderzoek heeft aangetoond dat performantie bij de inspectiediensten hand in hand gaat met een gelijkere behandeling. Het onderzoeksbureau geeft dan ook enkele aanbevelingen aan de federale regering. Zo moet de werklast beter gespreid worden over de verschillende controlecentra en moeten de bestaande werk- en organisatieprocessen efficiënter worden.

De studie onderzocht naast de fiscus ook de inspecties van de drie grote sociale departementen: arbeid, sociale zekerheid en volksgezondheid. Qua gelijke behandeling scoren de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en de FOD Sociale Zekerheid goed. Andere diensten, zoals het Riziv en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), hebben dan weer nog werk aan de gelijke behandelingen.

Devlies noemt een gelijke behandeling door fiscus en inspectiediensten “een kwestie van elementaire rechtvaardigheid”, waar de volgende federale regering blijvend werk van zal moeten maken.

Bron: De StandaardReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld