Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, maart 18, 2010 18:18 - Geen reacties

Volker Wessels snakt naar heldere woningmarkt

18
mrt2010

De sector Bouw en Vastgoed van Volker Wessels heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 1640 miljoen euro. In 2008 was het specialisme nog goed voor bijna 2 miljard euro.

“In 2009 hadden we te maken met een duidelijke teruggang”, constateert bestuursvoorzitter Gerard van de Aast. “Gezien de marktomstandigheden vallen de prestaties in 2009 nog mee. Voor 2010 rekenen we op een verdere neergang. Onze starterswoningen doen het goed. Evenals het bouwen op bijzondere locaties, zoals in de Bocht van Maarssen.” Van de Aast snakt ten aanzien van de woningmarkt naar een helder overheidsbeleid. Deze week legde het Centraal Planbureau de noodzaak om 29 miljard euro te bezuinigen op tafel. Wat betekent dat voor de woningmarkt?

Onzekerheid
“Op korte termijn hebben we duidelijkheid nodig. Jammer is wel dat het bij woningen altijd over inkomenspolitiek gaat en nooit over de woningen zelf. Het nieuwe kabinet moet zo snel mogelijk helderheid geven. Dat geeft rust in de markt. Dan kan de bouw verder en ook de consument. De stagnatie in de woningbouw wordt vooral veroorzaakt door de onzekerheid.” De bouwers van Volker Wessels leverden vorig jaar 4657 woningen op. In 2008 stond de teller nog op 5413. Van de gerealiseerde productie werden 1947 woningen in eigen beheer ontwikkeld. De utiliteitsbouw lag in 2009 nog steeds op een redelijk niveau.

Timing
Van de Aast kijkt terug op een al met al stabiele inframarkt in Nederland. De verschillen tussen de deelsectoren waren echter groot. De opdrachten uit de private sector vielen grotendeels weg. Vanuit zowel de gemeenten als de rijksoverheid kwam een solide stroom werk. “Met de instemming van de Eerste Kamer voor de Crisis- en herstelwet ben ik erg blij. Die wet gaat zeker helpen. Het volume is zeker zo belangrijk als de timing. Vooraf had ik grote zorgen dat de wet vertraging zou oplopen. In 2010 en 2011 zullen de budgetten van de gemeenten onder druk komen. De geldstroom uit de grondverkoop van ontwikkelingsplannen droogt op. Ook zal door de bezuinigingen minder geld komen uit het gemeentefonds.” Volker Wessels stelt zich in op een zwaar jaar. Wanneer het herstel intreedt? Van de Aast: “Ik waag me niet aan voorspellingen. Men zegt 2011. Of later. Onze omzet blijft dit jaar in ieder geval royaal boven de 4 miljard euro.”

Bron: CobouwReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld