Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, januari 21, 2010 18:08 - 1 Reactie

Vlaamse versie Raad van State van start

21
jan2010

De Raad van State verliest zijn bevoegdheid als beroepsinstantie voor Vlaamse bouwvergunningen. De Raad voor Vergunningsbetwistingen, zijn opvolger is gestart.Dat meldt het weekblad Trends donderdag.

Begin deze week hield de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVV) zijn eerste zittingen. De instelling werd opgericht door de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, sinds 1 september 2009 van kracht. Het wordt de beroepsrechtbank over alle betwistingen over stedenbouwkundige vergunningen in Vlaanderen – dus erg belangrijk voor de vastgoedsector. De Raad van State wordt gestript van een flinke hoeveelheid bevoegdheden.

Onderbemand
Oorspronkelijk benoemde de Vlaamse regering slechts 4 raadsleden (hoewel het decreet er 5 voorzag). Een haakte al af. “Het ziet ernaar uit dat we het met 3 moeten bolwerken”, klinkt het nuchter bij Eddy Storms, dit jaar voorzitter van de RVV en docent administratief recht aan de Hogeschool Gent. “Ik wil de zaken efficiënt en snel behandelen. The proof off the pudding is in the eating.”
Storms vindt het niet noodzakelijk dat snel nieuwe rechters in de Raad worden benoemd (of, wat mogelijk is, gecoöpteerd). “Misschien lossen ondersteunende krachten naast de raadslieden het personeelsgebrek op. Zo vermijden we een waterhoofd van magistraten en een gerechtelijke achterstand door een gebrekkige omkadering.”

Bij de overgang naar de Vlaamse codex in september – toen de Raad van State zijn bevoegdheid verloor – was de nieuwe beroepsinstantie nog niet actief. Er stapelde zich intussen volgens een berg van 150 dossiers op. Voorzitter Storms spreekt eufemistisch van een “opgebouwde voorraad”. “Tussen 1 september en deze week werden inderdaad geen dossiers behandeld”, getuigt hij. “Het is niet zo belangrijk dat we pas vier en een halve maand na de inwerkingtreding van de Vlaamse codex kunnen zetelen. De grote uitdaging is niet de zaken vaststellen. Veel belangijker is dat we binnen een redelijke termijn uitspraken kunnen doen.”

Strijd der Raden?
De leden van de Raad van State zelf blijven wat verweesd achter. De instelling behoudt wel de Cassatiebevoegdheid tegen beroepen van de RVV. Nogal wat leden van de Raad van State zouden het moeilijk hebben met het wegnemen van hun bevoegdheid. Insiders vrezen een juridische chaos. Storms denkt dat dit wel mee zal vallen. “Vergeet niet dat we te maken hebben met integere en bekwame mensen, voor wie recht prevaleert.”

Bron: Trends1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Neut Roland
jan 22, 2010 16:32

Goede zaak voor de bouw.
Tegenwoordig is de verdaagzaamheid van sommige mensen onbeschrijfelijk en stappen naar de rechter of de raad van state met allerlei argumenten die geen steek houden,maar ondertussen blijven bouwvergunningen jaren
aanslepen.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld