Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, mei 6, 2010 15:44 - Geen reacties

Vlaamse Startersdag: Een vlotte start van je eigen bouwbedrijf

06
mei2010

Vorig jaar startten in Vlaanderen 4.249 nieuwe bouwbedrijven. Dat waren er 712 minder dan in 2008 (een daling met 14%) en maar liefst 1.159 of 21% minder dan in het recordjaar 2007. De eerste cijfers voor 2010 geven aan dat er ook dit jaar wellicht niet meer bouwbedrijven van start gaan. De financiële en economische crisis heeft duidelijk een negatieve invloed op het aantal starters in de bouwsector. Nochtans is de nood aan nieuwe ondernemingen groot en dan vooral aan goede starters, die met kennis van zaken een bouwonderneming willen oprichten en uitbouwen. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, helpt beginnende bouwondernemers om een goede start te nemen. Via beroepsgerichte dienstverlening en info-sessies. Maar ook door een actieve deelname aan de Vlaamse Startersdag, een initiatief van UNIZO.

Bouwunie wijst hierbij nog eens op het belang van de vestigingswetgeving (bewijs van vak- en bedrijfsbeheerskennis) en de registratie als aannemer (garandeert het naleven van alle sociale en fiscale verplichtingen). Deze laatste regelgeving is momenteel serieus uitgehold door de schrapping van de registratievoorwaarde voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief, wat Bouwunie, gezien het bewezen nut van deze regelgeving, erg betreurt.

Het is zeker niet onbelangijk voor een starter om beslagen op het ijs te komen. Onderzoek wijst uit dat gebrekkig management, vooral ten gevolge van een onvoldoende verfijnde kostprijsberekening, één van de belangrijkste oorzaken van faillissementen bij bouwondernemingen is. De crisis laat ook hier diepe sporen na. Vorig jaar gingen in Vlaanderen 759 bouwbedrijven failliet (+30% t.o.v. 2008).

Wie van een eigen bouwonderneming droomt en er alles aan doet om die droom werkelijkheid te maken, komt al snel tot het besluit dat bij de start van een zaak heel wat komt kijken. Het bijeengaren van allerlei informatie kost veel energie. Advies op maat veronderstelt het aankloppen bij tientallen experts. Er zijn verschillende afspraken nodig om de haalbaarheid van de startplannen te toetsen, de juiste financiering te vinden en de onderneming officieel op te richten.

UNIZO en Bouwunie staan starters elke dag met raad en daad bij om hun zoektocht naar informatie en het nemen van de juiste beslissingen te vergemakkelijken.

Vandaag, 5 mei 2010 kunnen starters hiervoor zelfs op één adres terecht. UNIZO organiseert op vijf plaatsen tegelijk de achtste Vlaamse Startersdag (info: www.startersdag.be). Kandidaat-starters en pas gestarten krijgen daar vandaag specifieke info, advies en tips om mét kennis van zaken aan de slag te gaan. Ook de specialisten van Bouwunie zijn paraat om de starter wegwijs te maken. Met een infostand en een speciale info-sessie waar de starter info en advies krijgt bij de specifieke startvoorwaarden van de bouwsector en meer verneemt over het belang van een correcte kostprijsberekening en prijszetting. Goed werk afleveren is belangrijk. Je boterham ermee verdienen, is ook essentieel.

Bron: BouwunieReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld