Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, maart 25, 2010 16:53 - Geen reacties

Vlaams woondecreet wordt aangepast

25
mrt2010

De Vlaamse meerderheidspartijen bereiden een voorstel van decreet voor dat de regeling rond “wonen in eigen streek” bijstuurt. Mogelijk wordt dat reparatievoorstel nog voor het paasreces behandeld in het Vlaams Parlement.

De afgelopen weken is er behoorlijk wat commotie ontstaan rond het Vlaamse Grond- en Pandendecreet en met name de regeling rond “wonen in eigen streek”. Die regeling bepaalt dat in een aantal gemeenten de kandidaat-kopers een band moeten kunnen aantonen met de betrokken gemeente. Die regel geldt in 69 Vlaamse gemeenten, vooral in de rand rond Brussel, maar ook in de grensstreek met Nederland en aan de kust.

De voorbije weken doken verschillende problemen op met de regeling. Zo werd de regeling op sommige plaatsen ook toegepast bij de verkoop van bestaande gronden en woningen, terwijl het oorspronkelijk de bedoeling was dat het enkel zou gelden voor nieuwe gronden in nog aan te snijden woonuitbreidingsgebieden.

Minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) kondigde al een aanpassing aan waardoor de regel enkel nog zou gelden in nieuwe woonuitbreidingsgebieden. Intussen zouden de meerderheidspartijen in het Vlaams parlement werken aan een voorstel. Dat reparatievoorstel zou mogelijk nog voor het paasreces behandeld kunnen worden.

Omdat een aantal Franstaligen op een weigering botste, kreeg de zaak de voorbije weken ook een communautair tintje. Maar volgens Van den Bossche is het absoluut niet de bedoeling van de regeling om Franstaligen “te pesten”, net als het niet de bedoeling van de regel is om Nederlanders weg te houden uit de grensstreek of studenten te mogelijkheid te ontzeggen om na hun studies in Gent of Leuven te blijven wonen.

Bron: De RedactieReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld