Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, november 10, 2010 16:36 - Geen reacties

Verantwoordelijkheid grootste zorgenkind van een architect

Tags:
10
nov2010

“Zijn of haar grote verantwoordelijkheid in het bouwproces”, het blijft het grootste knelpunt van de architect bij de uitoefening van zijn beroep. Voor 85% van de architecten staat dit met stip als ernstig tot zeer ernstig aangeduid. 80% wijst eveneens de administratieve rompslomp met de vinger als probleempunt. Voor bijna 50% is deze verantwoordelijkheid voldoende zwaar om ze geheel of gedeeltelijk als stress mee naar huis te nemen.

NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, vraagt aandacht voor de positie van de architect in het bouwproces. “De al dan niet terechte veroordeling van de architect bij de gasramp van Gellingen, is het zoveelste bewijs dat men de architect heel snel viseert als het op schadegevallen aankomt. In het beslissingsproces op de werf is de realiteit vaak anders. Zijn of haar impact wordt op iedere bouwwerf dagelijks steeds kleiner”, aldus Arch. Danny Windmolders (voorzitter NAV).

NAV vraagt dat er nu eens eindelijk werk wordt gemaakt van een verplichte verzekering van alle bouwpartners. Op die manier wordt de verantwoordelijkheid objectief meer verdeeld.

De jaarlijkse NAV monitor, in samenwerking met het marktonderzoeksbureau AIDA LINK, bevraagt elk jaar in september 300 architecten. Het onderzoek start met een rangschikking van de belangrijkste knelpunten van het architectenberoep. De groeiende verantwoordelijkheden en de administratieve procedures zijn ook dit jaar koplopers. Respectievelijk 85% en 80% vinden het ernstige tot zeer ernstige knelpunten. Voor 27% van de bevraagde architecten zijn deze en andere knelpunten voldoende zwaarwichtig om een uitstap uit het beroep te overwegen. Dit cijfer is gelukkig een daling met 2009 waar toen nog 36% werd opgetekend.

Verrassend is alvast dat een kwart van diegene die een uitstap overwegen, een job in een bouwbedrijf verkiezen. 10% ziet dan weer heil in een job als ambtenaar.

Voor 49% van de architecten hebben de groeiende verantwoordelijkheden geheel of gedeeltelijk een negatieve invloed op hun privé leven. Dit uit zich bij hen in stress (67%), relationele druk (25%), slapeloosheid (12%), teveel werkuren (10%), financiële zorgen (9%) en gezondheid (9%)

Als belangrijkste actiepunt duiden de architecten een verplichte verzekering aan voor iedere bouwpartner op de werf.

NAV vraagt bovendien dat er werk wordt gemaakt van een drastische modernisering van het beroep.

“Een hoofdelijke aansprakelijkheid in combinatie met een onmogelijke alziende en totale controle op de bouwwerken, is een gevaarlijke cocktail voor een architect”, aldus Danny Windmolders (voorzitter NAV)

Bron: NAVReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld