Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, januari 19, 2010 18:08 - Geen reacties

Vastgoedprijzen op niveau van voor de crisis

19
jan2010

Notarissen sturen gegevens over de verkoopsovereenkomsten van woningen en appartementen tegenwoordig elektronisch door naar hun beroepsfederatie, nog voor ze de akte verlijden. De markt trekt weer aan maar de prijzen blijven dalen, zegt voorzitter Bart Van Opstal.

Makelaarskantoren rapporteerden vorige maand dat de prijzen dalen. Bevestigen uw cijfers dat?
Ik moet voorzichtig antwoorden omdat we deze cijfers nu voor het eerst hebben, en niet kunnen vergelijken met gelijksoortig materiaal van vorig jaar. Maar we kunnen wel vergelijken met de officiële cijfers die Statbel bijhoudt over de geregistreerde akten. Dan blijkt dat de prijzen van huizen die tijdens het vierde kwartaal van 2009 in België verkocht werden, zo’n 8 procent lager liggen dan de prijzen die Statbel registreerde over heel 2009. Voor appartementen gaat het eerder om een status-quo en in Vlaanderen zelfs om een heel lichte stijging.

Klopt het ook dat de daling groter is voor grotere woningen?
Voorlopig zitten villa’s, buitenverblijven en opbrengstwoningen niet in onze resultaten. Statbel verstrekt enkel gegevens over klassieke woningen: gesloten of halfopen bebouwingen. Vanaf volgend jaar zullen we natuurlijk wel kunnen vergelijken met onze eigen cijfers van nu. Dan kunnen we ook per provincie en zelfs per stad en per dorp vergelijken.

Volgens de banken swingen de hypothecaire leningen weer helemaal de pan uit. Hoe rijmt dat met dalende prijzen?
In principe kun je een opwaartse prijsdruk krijgen, als er meer geld in de markt komt, dat klopt. Maar in dit geval stellen we vast dat ook het aantal verkoopstransacties sterk is opgelopen en opnieuw het niveau bereikt heeft van voor de crisis. Veel geld verdeeld over veel transacties… dan kunnen de prijzen nog altijd dalen.

Bron: TrendsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld