Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op maandag, april 12, 2010 17:02 - Geen reacties

Vastgoedmagnaat Hilders bouwt af na fraudeverdenking

12
apr2010

Harry Hilders, een van de grootste particuliere vastgoedbeleggers in Nederland en verdachte in de vastgoedfraudezaak, trekt zich terug uit prominente vastgoedprojecten. Dat blijkt uit een analyse van deze krant van transacties in het kadaster en jaarverslagen.

In december 2007 werd bekend dat Hilders verdacht wordt van omkoping van een vastgoeddirecteur van Philips. Sindsdien verkochten Hilders en aan hem en zijn familie gelieerde vennootschappen voor €750 mln. Deels gaat het om oud Philips-vastgoed.

Hilders zelf weigert commentaar. Tegenover de Fiod-ECD klaagt de Haagse vastgoedman dat de verdenking hem problemen geeft met financiers. Hilders, die eind 2007 een (flink met leningen gefinancierde) portefeuille had van €2 mrd, ontkent omkoping.

Samenwerking ontvlochten
Hilders was via gezamenlijke projecten sterk verstrengeld met prominente vastgoedfiguren en lokale overheden. Die samenwerkingen zijn nu deels ontvlochten.

Hilders heeft in 2008 zijn belang van een derde in het voormalige beursfonds VHS verkocht. De FGH-bank wilde alleen de financiering uitbreiden als Hilders geen aandeelhouder meer zou zijn, verklaart Hilders bij de Fiod-ECD.

Ook zegt Hilders vanwege de verdenking problemen te riskeren met lokale overheden waarmee hij herontwikkelingsprojecten doet. Om vragen voor te zijn trok Hilders afgelopen twee jaar zijn handen af van verschillende projecten. Eerder trad hij al terug als directeur.

Vergunningen
Door zichzelf en zijn vastgoed op afstand te plaatsen, ontwijkt Hilders problemen bij de aanvraag van vergunningen bij gemeenten.

Onduidelijk is of Hilders achter de schermen aan de touwtjes trekt. Financieel directeur Marcel Scholtes zegt van niet: ‘Hij heeft geen enkele functie en zeggenschap.’

In Almere blijkt Hilders twee winkelcentra van de hand te hebben gedaan aan een onbekende partij. Urban Interest, nog wel betrokken als ontwikkelaar, wil niet zeggen aan wie. Ook de gemeente Almere wil dat niet zeggen.

Hilders deed ook vastgoed van de hand dat hij eerder exclusief kocht van Philips. Voor een winkelcentrum in Kanaleneiland Utrecht dat Hilders in 2002 van Philips Pensioenfonds kocht, wordt nu nog een koper gezocht.

Vastgoedfraudezaak
Philips Pensioenfonds voelt zich in de vastgoedfraudezaak benadeeld door Hilders en liet eerder beslag leggen voor €49 mln. Philips heeft de beslagen recent weer opgeheven, aldus het kadaster. Philips weigert dit toe te lichten.

Circa een vijfde van de verkochte €750 mln is tussen gelieerde ondernemingen. Het Hilders-imperium bestaat uit twee takken: een rond zijn persoon en een rond zijn (minderjarige) kinderen. Sinds eind 2007 wordt steeds meer gewicht gelegd bij de kinderen.

Bron: Het Financieele DagbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld