Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op vrijdag, november 27, 2009 19:00 - Geen reacties

Vastgoedfondsen ondergezand door problemen Dubai

27
nov2009

De in Amsterdam genoteerde vastgoedfondsen hebben gisteren flink te lijden gehad onder de ‘zandstorm’ die veroorzaakt werd door de betalingsproblemen rond de ontwikkelingsprojecten in het woestijnstaatje Dubai.

Corio duikelde 5 procent in waarde op 45,70 euro, terwijl Unibail-Rodamco (149,10 euro) en Wereldhave (66,15 euro) beide 4,3 procent achteruit gingen. Een reeks Europese banken kan verlies lijden op de 40 miljard dollar die zij hebben geleend aan Dubai. Het Arabische emiraat heeft een totale schuld uitstaan van 80 miljard dollar. Twijfel over de terugbetaling daarvan en angst over een daarop mogelijk faillissement, leidde gisteren wereldwijd tot angst onder beleggers en dalende aandelenkoersen.

Katalysator was de aankondiging van Dubai World, het investeringsvehikel van Dubai, dat het niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Vastgoeddochter Nakheel is de voornaamste boosdoener. Nakheel, onder meer ontwikkelaar van de palmeilanden, is niet in staat om half december een obligatie van 4 miljard dollar terug te betalen.

Bij Dubai World bedraagt de schuldenlast minimaal 59 miljard dollar (39 miljard euro). De totale schuld van Dubai bedraagt zo’n 80 miljard dollar (53 miljard euro). Herfinanciering wordt bemoeilijkt door de wereldwijde problemen in de bancaire sector. Dubai World – met grote investeringen in commercieel en residentieel vastgoed wereldwijd – heeft zijn schuldeisers gevraagd minimaal een half jaar af te zien van vordering van hun leningen. Dit zogenoemde schuldmoratorium zou moeten gelden tot 30 mei volgend jaar. In de tussentijd wil Dubai met hulp van adviesbureau Deloitte de activiteiten van het staatsinvesteringsbedrijf reorganiseren.

Volgens hoogleraar Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam is dit ‘een negatief verhaal voor de wereldeconomie en vooral voor de financiële sector’. Banken ondervinden door de ingestorte residentiële en commerciële vastgoedmarkt de meeste hinder van de problemen in Dubai. Ook het besef dat Dubai niet het geambieerde financiële centrum zal worden, drukt het sentiment wereldwijd, aldus Boot. Begin dit jaar werd de paniek over de kredietwaardigheid van Dubai nog in de kiem gesmoord. Toen schoot oliestaat Abu Dhabi zijn kleinere buurstaat te hulp door 20 miljard dollar aan noodkredieten te verstrekken.

De gevolgen van de financiële perikelen voor Nederlandse bedrijven lijken vooralsnog mee te vallen. De Nederlandse baggeraars Boskalis en Van Oord zeggen er geen last van te hebben. Van Oord heeft de palmeilanden in het land aangelegd. ING is een ‘kleinere partij’ in het consortium van banken dat in juni 2008 een lening van 5,5 miljard dollar heeft verstrekt aan Dubai World. ING en Aegon verloren gisteren respectievelijk 7,3 en 7,7 procent op de Amsterdamse beurs.

Een faillissement van Dubai World zou voor de Rotterdamse haven slecht kunnen uitpakken. DP World, dochter van Dubai World tekende eind 2007 een contract om op de Tweede Maasvlakte een containerterminal te bouwen. Het consortium onder leiding van DP World beloofde 900 miljoen euro te investeren.

Bron: VastgoedmarktReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld