Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, november 29, 2010 11:22 - Geen reacties

Vastgoed blijft labiele kopersmarkt in 2011

29
nov2010

Na het sterke herstel in 2010 lijkt de vastgoedmarkt in Vlaanderen te stabiliseren maar forse wijzigingen in prijs of vertrouwen leiden steevast tot inzinkingen. Uit de trendvoorspellende PVS index blijkt dat ook in 2011 de kopers baas zullen zijn maar door het broze evenwicht zal de vastgoedevolutie labiel blijven.

De trendvoorspellende Particuliere Vastgoedsentimentindex (PVS) van de lagekostenmakelaar Directmakelaar.be geeft de nieuwe verkoopintenties weer van de particuliere verkopers uit het middensegment van woningen. Eveneens wordt het aantal prijswijzigingen opgevolgd dat deze particuliere verkopers aanbrengen in hun vastgoedaanbiedingen. De evolutie van het totale aanbod van de particuliere verkopers en hun spontane prijswijzigingen in de loop van deze periode geven de toekomstige markttendens weer.

2010 bracht ommekeer maar prijsgevoeligheid blijft overheersen

Hans Loose van lagekostenmakelaar Directmakelaar.be: “Gedurende het eerste kwartaal van 2010 zagen wij een gestage toename van de pvs-index van 0,52 naar 1,00 punten. Gedurende het tweede kwartaal bleef het vertrouwen van de verkopers toenemen wat zich weerspiegelde in een stijgingde pvs-index om zelfs een maximum van 1,25 punten te bereiken. Het aantal prijswijzigingen dat de verkopers aanbrachten bleef in die eerste twee kwartalen onder de 25 %. Uit het verleden weten we dat dit wijst op een groeiend vertrouwen van de verkopers in de markt”.

Vanaf half juni was er een plotse en sterke daling van de PVS index naar 0,72 met het aantal prijswijzigingen boven de 30%. Het groeiende vertrouwen opgebouwd gedurende de eerste twee kwartalen van 2010 resulteerde immers in een te felle stijging van de vraagprijzen en gedurende de maand juli werd dat dadelijk afgestraft met een daling van 18,4 % in de gerealiseerde immo-transacties, zoals dat nadien bevestigd werd door de notarisbarometer.

Kopers blijven baas

De conclusie lijkt voor de hand te liggen: het herstel van de particuliere vastgoedmarkt is precair en van zodra het prijsevenwicht doorbroken wordt, haken de kopers af.
Het is merkwaardig om te zien hoe snel de particuliere verkopers hierop reageren: de PVS index daalde de laatste week van juni tot 0,72 punten om einde augustus reeds terug 1,02 punten te behalen. Het aantal gerealiseerde vastgoedaanbiedingen nam bijgevolg terug toe vanaf augustus.
De PVS indexen van oktober en november kwamen uit op respectievelijk 1,15 en 1,00 punten. Het aantal prijsaanpassingen in oktober en november van 25% en 26 %, met een gemiddelde prijsaanpassing van respectievelijk – 5.33% ( of – 17.550 €) en – 4.76 % (of – 14.709 €) tonen aan dat verkoper lering getrokken heeft uit de maand juli en zijn initiële vraagprijs realistischer vaststelt.

2011 kondigt zich labiel aan door broos evenwicht

“De volgende maanden, wellicht tot begin 2011 kunnen we een bevestiging van deze tendens in het vooruitzicht stellen. Op iets langere termijn verwachten we dat de hypothecaire rente terug zal stijgen. De kopers zullen het dan wellicht moeilijker krijgen om hun aankoop te financieren wat dan een verdere druk op de verkoopprijs kan geven.
We verwachten voor 2011 een relatief vlotte verkoop voor de woningen op een veel gevraagde ligging, met eveneens een prijsstijging boven de inflatievoet. Voornamelijk de minder gunstig gelegen woningen of de minder goed onderhouden woningen zullen het in 2011 blijvend moeilijk hebben. Ook 2011 wordt een kopersmarkt, en de kopers zullen blijven zoeken naar de beste opportuniteiten, waarbij zij zowel de ligging, de prijs van de woning en de maandelijkse afbetalingen zullen afwegen”, aldus Hans Loose.

Bron: DirectmakelaarReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld