Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, maart 8, 2010 16:10 - Geen reacties

UF-lid vecht Vlaamse regeling rond ‘Wonen in eigen streek’ aan bij Europa

08
mrt2010

Vlaams parlementslid Christian Van Eycken (UF-Union des Francophones) dient morgen een klacht in bij de Europese Commissie tegen de Vlaamse regeling rond ‘Wonen in eigen streek’. Die regeling voorziet dat potentiële kopers van een kavel of woning een band met de gemeente moeten kunnen aantonen. Volgens Van Eycken beperkt dat de vrijheid van mensen om te kiezen waar ze willen wonen, en is dat in strijd met het vrij verkeer van personen.

Decreet
Om betaalbaar wonen in eigen streek te bevorderen, bevat het Vlaamse Grond- en Pandendecreet een artikel dat in een aantal gemeenten de kandidaat-kopers een band moeten aantonen met de betrokken gemeente. Die regel geldt in 69 Vlaamse gemeenten, vooral in de Rand rond Brussel, maar ook in de grensstreek met Nederland en aan de kust.

In de pers zijn de voorbije dagen twee voorbeelden opgedoken van Franstalige Brusselaars die omwille van de regeling niet konden verhuizen naar respectievelijk Koksijde en Dilbeek. Daarbij moet wel gezegd worden dat het in beide gevallen gaat om woningen in reeds bestaande woonuitbreidingsgebieden en niet in nieuwe woonuitbreidingsgebieden.

Discriminatie
Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche kondigde al aan dat ze het decreet wil aanpassen zodat de regel enkel zou gelden in nieuwe woonuitbreidingsgebieden, maar dat volstaat niet voor Christian Van Eycken. Hij vindt dat de regel op zich discriminerend is, en in strijd is met de Europese regels rond het vrij verkeer van personen.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld