Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, november 18, 2010 10:50 - Geen reacties

Tweede woning mag toch in Amsterdam

18
nov2010

AMSTERDAM –  Na de enorme ophef over een tweede woning in Amsterdam, lijkt de gemeente het beleid wat te versoepelen. Een tweede woning of pied-à-terre mag wel, meerdere woningen niet.

Wethouder Freek Ossel van Wonen hoopt daarmee het gat in de regelgeving te repareren dat afgelopen zomer aan het licht kwam en stormen van kritiek deed losbarsten. Toen kregen 750 huiseigenaren een brief van de Dienst Wonen waarin ze gesommeerd werden hun woning ter beschikking te stellen aan de sociale woningvoorraad in de stad. De huur voor die woning zou dan worden vastgesteld aan de hand van de regels die gelden voor sociale woningen.

Compensatie

De Amsterdamse handhavingsregel trof huizenbezitters diep in hun portemonnee. De tarieven die gelden voor sociale huur liggen vele malen lager dan de gemiddelde hypotheek op een woning. Financiële compensatie van de gemeente kregen huizenbezitters niet. Ze moesten hun verlies maar nemen.

Eén eigen woning mag voortaan van Ossel. Behalve een koopwoning mag dat ook een huurwoning met een maandelijkse huur boven de 650 euro zijn. “Dat vinden we fatsoenlijk”, zegt hij. “Voor mensen die hier werken moet dit mogelijk zijn. Dit past bij een internationale stad.” Maar een tweede woning mag niet, ook niet voor een in de hoofdstad studerend kind. “We moeten het begrenzen.”

Ossel kreeg harde kritiek te verduren op zijn handhavingsbeleid. De Amsterdamse wethouder kreeg mails en brieven van vele huiseigenaren. “Die waren emotioneel”, zegt hij. De oppositie in Amsterdam maande Ossel dat hij van andermans bezit af moest blijven. Daarnaast lieten hypotheekverstrekkers van zich horen. Als er ook maar één particulier zijn woning zou onderverhuren, zou de hypotheek per direct worden ingetrokken, dreigden ze in koor.

Uiteindelijk bleek het verbod op een tweede woning onhoudbaar. Ossel heeft over zijn strikte handhavingsregel onder andere contact gehad met collega’s in Rotterdam en Den Haag. Die steden kennen helemaal geen regels op dit gebied. “Maar die hebben ook een mindere dynamiek”, verontschuldigt hij zich.

Toch erkent hij dat Amsterdam op de woningmarkt “wel heel veel regels op de vierkante centimeter heeft”.

Bron: Telegraaf



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld