Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op woensdag, mei 12, 2010 17:33 - Geen reacties

Tijdelijk een woning huren

12
mei2010

Een van de laatste restanten van de ’rode’ jaren ’70 is de huurbescherming van huurders van woningen die daarop helemaal niet zitten te wachten.

Ik doel hierbij op (ver-)huurders die werkelijk een huur van korte en bepaalde duur voor ogen hebben, meestal duurdere, gemeubileerde en gestoffeerde huizen en appartementen. In de wandelgangen ook wel expat-verhuur genoemd. Internationale bedrijven die in ons land gevestigd zijn of zich in ons land willen vestigen, zoeken voor hun personeelsleden tijdelijke huurwoningen, die geheel ingericht zijn. Daarvoor willen zij een goed bedrag betalen en een dito vergoeding voor de inrichting.

Deze expat-huur is in alle steden en regio’s in de hele wereld mogelijk en vrij eenvoudig te organiseren, maar niet in Nederland. Want ons land zou zijn bijnaam ’regelland’ geen eer aandoen, als het dit met wettelijke en lokale regels niet nagenoeg onmogelijk zou maken. Daarvan heeft u ook last als u uw onverkochte woning tijdelijk zou willen verhuren. De figuur ’tijdelijke verhuur van woningen’ is in onze wet onbekend. Nee, wordt zelfs bestreden. Alleen is er een hoge uitzondering als u voor een of twee jaar naar het buitenland gaat en u wilt in de tussentijd uw woning niet leeg laten staan. Dan is tijdelijke verhuur in die periode wettelijk mogelijk, maar moet u in de praktijk nog wel oppassen voor lastige huurders die denken dat ze toch huurbescherming genieten. Doe daarom alleen zaken met bedrijven die ten behoeve van hun personeel tijdelijk woningen huren. Op mijn website schrijf ik daarover enige richtlijnen. Inderdaad via de leegstandswet kunt u bij hoge uitzondering en met vergunning van burgemeester en wethouders van uw gemeente uw woning tijdelijk verhuren. Ik vind deze leegstandswet een gedrocht, die we eigenlijk moeten afschaffen en het getuigt van een betutteling die zelfs in ons land z’n weerga niet kent.

Daarom pleit ik ervoor dat een nieuwe regering de huurbescherming voor duurdere expat-woningen opheft en gemeenten verbiedt deze verhuur aan strakke regels te binden. Die hebben namelijk op verzoek van de vijfsterrenhotels kort verhuur van ingerichte woningen korter dan zes maanden aan banden gelegd, omdat deze hotels dat als concurrerend tegenover hun torenhoge kamerprijzen vonden. Vrije expat-verhuur van woningen is goed voor onze economie, want dat trekt meer bedrijven en toeristen. In iedere stad en regio in de wereld kan ik voor een of twee weken een flat of huis huren in plaats van zo’n krappe en dure hotelkamer. Waarom dan niet in ons landje? En, waarom geldt niet ’contract is contract’ bij tijdelijke expat-verhuur?

En de zogenaamde gemeentelijke Huurteams, die zich via huis-aan-huisbezoek in woonwijken bemoeien met deze expat-verhuur, moeten ze opheffen of aan het werk zetten in woonwijken waar minder draagkrachtigen woekerhuren betalen voor sociale huurwoningen. De huurwoningmarkt kan best met minder regels toe, want al die regels hebben niet veel goeds gebracht na WO II. Kijk maar: er is nog steeds sprake van een tekort aan goede woningen.

Door: H. L. (Hans) Broeren is al vanaf 1976 actief in het onroerend goed. Zowel in woningen, bedrijfsmatig onroerend goed als beleggingen. www.broeren.com

Bron: De TelegraafReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld