Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, september 28, 2010 10:43 - Geen reacties

Syndicus: hoeveel dagen om notaris te antwoorden?

Tags:
28
sep2010

Een syndicus is verplicht om binnen een vastgelegd aantal dagen een antwoord te formuleren op vragen die gesteld worden door een notaris. De termijn hangt af van welke gegevens de notaris opvraagt. Wel duidelijk is wie de kosten draagt.

Is het op grond van Art. 577-11-§1, dan moet de syndicus hem een antwoord te geven binnen de 15 dagen. Niet onbelangrijk detail voor de syndicus: je kan nooit op vakantie gaan langer dan 13 dagen. Opgelet hier: op basis van hetzelfde artikel kan ook “eenieder die beroepshalve optreedt als tussenpersoon of de overdrager aan de verkrijger, …” Dus ook een vastgoedmakelaar of de verkoper zelf kan deze gegevens opvragen.

Is het echter op grond van Art. 577-11-§2, dan heeft de syndicus 30 dagen de tijd om te antwoorden. Inderdaad, Art. 577-11-§2-4° luidt: “Indien de syndicus niet antwoordt binnen dertig dagen na het verzoek, stelt de notaris de partijen in kennis van diens verzuim.”

Het grote probleem voor wie zijn vakantie wil plannen, is echter dat je nooit op voorhand weet op grond van welk artikel de informatie opgevraagd wordt, zodat in de praktijk de verlofperiode van de syndicus dan toch beperkt blijft tot 13 dagen.

Kosten

In elk geval is nu duidelijkheid geschapen over wie de kosten voor het notariële antwoord van de syndicus uiteindelijk zal moeten dragen. Alle kosten voor het opzoeken, verzamelen en doorsturen van de gegevens worden gedragen door de overdragende mede-eigenaar. Dergelijke kost zal bij de meeste professionele syndici gemakkelijk forfaitair 150 euro of zelfs meer bedragen.

Worden deze gegevens door verschillende tussenpersonen opgevraagd, dan wordt deze kost natuurlijk vermenigvuldigd met het aantal aanvragen.

Worden deze gegevens door een vastgoedmakelaar onmiddellijk bij de opening van zijn verkoopdossier opgevraagd, zoals voorzien in artikel 12 van de plichtenleer, dan volgt hieruit een eerste factuur van de syndicus. Duurt de tekoopstelling van de eigendom zo lang dat ondertussen verdere en nieuwere gegevens beschikbaar worden, dan volgt een tweede factuur van de syndicus indien nogmaals deze gegevens opgevraagd worden.

De notaris zal dan nogmaals op basis van Art. 577-11-§ 2 andere gegevens opvragen, waarbij opnieuw een factuur van de syndicus zal volgen.

Deze bijdrage werd ter beschikking gesteld vanuit het kennisplatform dat de Unie van Vlaamse Syndici uitbouwt.

Bron: 6minutes.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld