Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 12, 2009 11:45 - Geen reacties

Steun sociale-woningbouw schendt EU-regels

Tags:
12
feb2009

Het nieuwe grond- en pandendecreet dat de Vlaamse regering voorstelt, is niet in overeenstemming met het Europees recht. Dat zegt advocaat Pierre De Bandt, die de Vlaamse bouwsector adviseert.

Het decreet verplicht de Vlaamse overheid de gemeenten een ‘sociale last’ op te leggen aan bouwheren of promotoren voor projecten vanaf tien woningen, 0,5 hectare of 50 appartementen. 10 tot 20 procent van het woonproject moet sociale woning worden. Bouwheren en verkavelaars kunnen een deel van hun gronden verkopen aan de gemeente, 50.000 euro betalen of de woningen zelf bouwen. In dat laatste geval moeten zij de sociale huurwoningen verplicht verkopen aan een socialehuisvestingsmaatschappij tegen een (door de overheid te bepalen) ‘plafondprijs’.

Het ontwerpdecreet geeft de privésector weliswaar een tegemoetkoming. Zo wordt 20 procent van de infrastructuur (wegen) betoelaagd, heeft de bouwheer een afnamegarantie en krijgen de sociale woningen een gunstig fiscaal statuut. "Europese regels zeggen dat de overheid de privésector mag subsidiëren voor de extra diensten of werken die ze oplegt als openbare dienstverlening. In dat geval moet de bouwheer vergoed worden voor de extra uitgaven. De alternatieve subsidiëring in het decreet schiet dat doel voorbij", zegt De Bandt.

Ofwel zijn de voorziene subsidies lager dan de extra uitgaven die eruit voortspruiten. En dan moet de bouwheer ervoor opdraaien. Ofwel krijgt die laatste meer dan zijn extra uitgaven. "En dan heeft hij ook een probleem. Dat is verboden staatssteun, die tot tien jaar na datum kan worden teruggevorderd. Net daarom moet de Vlaamse overheid deze subsidieregeling aanmelden bij de Europese autoriteiten."

Luc Gyselen van Arnold & Porter zegt dat De Bandt in theorie gelijk kan hebben. "Het lijkt me echter vreemd dat de bouwsector klaagt omdat hij gesubsidieerd wordt. Daarentegen kan men redeneren dat de sector ontevreden is omdat de betoelaging te laag is. En net in dat geval is er geen probleem voor de Commissie. Eventueel kan er later een probleem ontstaan als een concurrerende promotor de subsidies aanklaagt."

Gyselen, zelf gewezen topambtenaar van het directoraat-generaal Mededinging, merkt op dat de eurocraten ook kranten lezen. "Als ze vernemen dat er een probleem zou kunnen ontstaan, zullen ze een en ander onderzoeken. Hierbij is dat dus gebeurd."  H.B.

Bron: Trends



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld