Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, oktober 30, 2010 9:38 - Geen reacties

Steeds meer Belgen zijn laat met aflossing hypotheek

Tags:
30
okt2010

Eind juni 2010 bedroeg de achterstand bij de afbetaling van hypotheekleningen 769,9 miljoen euro. Dat is circa 50 procent meer dan in augustus 2008, toen het bedrag van de uitstaande wanbetalingen 520,5 miljoen euro bedroeg. Dat meldt Test-Aankoop in haar tijdschrift Budget & Recht. Volgens de consumentenorganisatie zal die trend zich nog doorzetten “bij gebrek aan een strengere wet”.

Volgens Test-Aankoop zijn in eerste instantie de bankiers hiervoor verantwoordelijk, want zij verlenen te gemakkelijk krediet. “Sommigen gaan er zelfs van uit dat een gezin van vier kan leven van 800 tot 1.000 euro per maand, in de veronderstelling dat zo’n bedrag overblijft na maandelijkse afbetaling”. Ook het feit dat kredietinstellingen steeds meer met variabele rentevoeten werken is risicovol, want bij stijging komen heel wat afbetalers in de problemen.
 
Strengere wet
De consumentenorganisatie eist een wetswijziging naar het voorbeeld van de wet op het consumentenkrediet. Verleners van hypotheekleningen worden op die manier verplicht zich te vergewissen van de financiële situatie en de terugbetalingsmogelijkheden van de klant. Via een controleerbaar systeem zouden de bankiers het maximumkrediet moeten berekenen en dit grondig motiveren als ze dit overschrijden.
 
Sancties
Een kredietverlener die zijn verplichtingen op dat vlak niet nakomt, moet volgens TA gesanctioneerd worden, en bovendien de consument die zijn afbetaling niet nakomt, schadeloos stellen. TA eist ook een verbod van praktijken waarbij verkoop van producten die niet bij de consument passen, beloond wordt. Bij stijgende rentevoeten moet de consument de keuze krijgen tussen een hogere maandelijkse afbetaling of onveranderde afbetaling met een termijnverlenging. (belga/sam)

Bron: Hln.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld