Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, juni 16, 2010 15:31 - Geen reacties

Station Gent Sint-Pieters: symbiose tussen historisch en hedendaags

16
jun2010

Na de restauratie en uitbreiding van Antwerpen-Centraal krijgt Jacques Voncke van Eurostation met Gent Sint-Pieters opnieuw de opdracht om een ‘spoorwegkathedraal’ in te passen in een toekomstgericht stationsontwerp. In dit interview legt hij uit hoe hij tracht te komen tot een gebalanceerde symbiose van historisch en hedendaags.

Architect Jacques Voncke is niet aan zijn proefstuk toe. Hij was in opdracht van Eurostation al verantwoordelijk voor de indrukwekkende uitbouw van het station Antwerpen-Centraal en momenteel is hij de projectarchitect van het station Gent Sint-Pieters. Het is dus de tweede keer dat Voncke van Eurostation de opdracht kreeg om een historisch patrimonium te integreren in een toekomstgericht stationsontwerp. We vroegen aan Voncke of het niet moeilijk is om als architect rekening te moeten houden met bestaande spoorwegkathedralen in plaats van ‘carte blanche’ te krijgen en een volledig nieuw station te mogen ontwerpen.

Hoe is het om als architect rekening te moeten houden met een historisch patrimonium?
JV: “De aanwezigheid van een klassiek monument creëert een klankbord voor een architect. Denk maar aan de vernieuwingen aan het station Antwerpen-Centraal. Het feit dat je als architect een monument kunt versterken, is heel inspirerend. In het ontwerp van Antwerpen-Centraal hebben we in de ondergrond gewerkt. Dankzij een centraal atrium krijgt de oude stalen spoorhal nog meer allure en hebben zelfs de perrons op -20 meter diepte een prachtig zicht op het historische ontvangstgebouw.
Tegelijkertijd creëert een beschermd gebouw zoals Antwerpen-Centraal en Gent Sint-Pieters natuurlijk ook heel wat beperkingen. Zo mocht ik in het station van Gent Sint-Pieters niets ontwerpen dat vanaf het Maria-Hendrikaplein het bestaand station zou overheersen. Ik moest me als architect bescheiden opstellen.”

Kan je dan nog echt creatief zijn als architect?
JV: “Absoluut. Een sterk ontwerp zit niet noodzakelijk in grootsheid. Vaak is soberheid veel moeilijker te realiseren. Mijn ontwerp van het Gent Sint-Pieters is gebaseerd op het versterken van de interne belevingswaarde van het station. Ik heb er veel tijd in gestoken om het ontwerp zo zuiver mogelijk te vertalen en door te trekken tot in de kleinste details. Sober vormgeven vergt heel wat creativiteit.”

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Bron: www.vlaamsearchitectuur.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld