Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, oktober 27, 2010 8:39 - Geen reacties

Schone energie verplicht in nieuwbouw vanaf 2014

27
okt2010

BRUSSEL – Nieuwbouwwoningen moeten vanaf 2014 een minimumpercentage schone energie opwekken, zegt minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A). Ook de isolatienormen worden opgetrokken.

De Vlaamse overheid legt vanaf dit jaar een minimaal energiepeil van E-80 op voor de energiezuinigheid van woningen. Erg strikt is dat nog niet, maar dat wordt goedgemaakt door de ijver van de bouwers zelf. Velen van hen gingen een jaar voor de nieuwe norm van kracht werd, al verder in hun isolatie dan wat nu wettelijk verplicht is.

Volgens nieuwe cijfers van het Vlaams Energieagentschap is het aantal woningen met een E-peil tussen 60 en 80 gestegen van 27 procent in 2006 naar 40 procent in 2009. Omgekeerd daalt de voorbije jaren het aantal nieuwe woningen dat tussen E-peil 80 en 100 zit.

Boven E-100, tot vorig jaar de minimumnorm, zat haast niemand. De omstreden boetes voor nieuwe woningen met een te hoog energiepeil blijven dus hoogst uitzonderlijk.

Het aantal bouwers dat echt energiezuinig wil bouwen, stijgt bovendien sterk. In 2006 bouwde nog maar 2,5 procent een woning met een E-peil lager dan 60. In 2009 was dat cijfer al meer dan verviervoudigd. Uit metingen op de werven blijkt ook dat de dikte van de isolatie toeneemt. Hoogrendementsglas is de norm geworden. In negen op de tien nieuwe woningen is het gebruikt.

De komende jaren wordt de energienorm voor nieuwe woningen nog verder verscherpt, met een eerste stap in 2012. Minister van Wonen Freya Van den Bossche wil dat niet te abrupt doen zodat de markt zich kan aanpassen. Om aan de nieuwe normen te voldoen, zullen meer en meer nieuwe architecturale procedés en materialen nodig zijn. Dat de Vlaamse bouwers nu voorop lopen op de energienormen, stelt Van den Bossche gerust dat nieuwe stappen makkelijk verteerd kunnen worden.

Het einddoel is de Europese doelstelling van een ‘bijna-energieneutrale’ woning tegen 2021. Wat dat precies wil zeggen, is op Europees vlak nog niet helemaal vastgelegd, maar Van den Bossche wil zich erop voorbereiden met de Vlaamse regelgeving.

Van den Bossche streeft naar nieuwe woningen die bijna geen verwarming nodig hebben, en dus qua isolatie bijna op het niveau van een passiefhuis zitten. De verwarming die er dan wel is, zal zoveel mogelijk op een energiezuinige manier opgewekt moeten worden, door bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels of warmtekrachtkoppeling.

De minister wil vanaf 2014 de verplichting invoeren om in elke nieuwbouw voor een bepaald minimumpercentage eigen schone energie te produceren. Minister Van den Bossche zal dat percentage later vastleggen op basis van een studie van de Vito (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek).

Van den Bossche wil zo snel mogelijk duidelijkheid zodat de bouwsector hun bouwtechnieken kunnen aanpassen. ‘De bouwsector wordt de volgende jaren een innovatieve sector met heel wat kansen voor duurzame jobs’, denkt ze. Om tijdig te kunnen ingrijpen als een nieuwbouw de minimumnormen niet haalt, zal voortaan ook een berekening vooraf vereist zijn.

Bron: De StandaardReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld