Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, mei 7, 2010 18:57 - Geen reacties

Scholenbouw in België: Tom Thys en Adinda Van Geystelen

07
mei2010

Daar scholenbouw de komende jaren een hot item wordt binnen het Vlaamse architectuurlandschap, neemt Vlaamsearchitectuur.be u de komende weken mee naar enkele geslaagde schoolprojecten. We beginnen met een opmerkelijk project te Laken van architecten Tom Thys en Adinda Van Geystelen i.s.m. Bureau Bouwtechniek.

Als laureaat van een Open Oproep ontwerpwedstrijd uit 2003 konden Tom Thys en Adinda Van Geystelen een nieuw schoolgebouw voor kleuter (4 klassen) en lager onderwijs (6 klassen) met een sportzaal, refter en polyvalente zaal ontwerpen en realiseren in Laken. De projectdefinitie die in Open-Oproep-fase door de bouwheer werd opgesteld, sprak meteen zeer hoge ambities uit: de bouwheer wilde immers met een beperkt budget een schoolgebouw met hoogstaande architectonische kwaliteit en uitstraling realiseren op een complexe site. Bovendien had de opdrachtgever een gebouw voor ogen dat tevens zou getuigen van een duurzame en ecologische visie én wenste de school haar gebouw ook na de uren te kunnen openstellen voor buurtactiviteiten.

Relatie met de omgeving

Het belangrijkste architecturale uitgangspunt van het project was volgens Tom Thys het streven naar een nauwgezette inpassing van het nieuwe volume in de omgeving. Aangezien het gevraagde programma zeer groot was voor het beschikbare terrein, werd vooreerst in uitgebreide maquettestudies gezocht naar een zo subtiel mogelijke inplanting en een maximale relatie van het nieuwbouwvolume met de uiteenlopende schalen van de omliggende bebouwing. De architecten kozen hierbij eveneens om de tuinmuur en bomenrij die zo karakteristiek zijn voor de hele site doelbewust te behouden.

Bron: Vlaamsearchitectuur.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld