Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 3, 2010 12:44 - Geen reacties

Ruim 2 miljoen Belgen hebben geen job

Tags: , ,
03
mrt2010

2.183.159. Dat is het aantal Belgen dat vandaag zonder job zit. Dat is veel meer dan de 1,4 miljoen werklozen die econoom Geert Noels op basis van recente RVA-cijfers wereldkundig maakte. Dat meldt het weekblad Trends.

De meer dan twee miljoen mensen zoner job hebben betrekking op de Belgen op arbeidsleeftijd (15-64 jaar) die niet aan de slag zijn én niet studeren. Dit betekent dat ongeveer een derde van de potentiële beroepsbevolking van ongeveer 7,07 miljoen Belgen niet werkt.

Hoe komen we aan dit cijfer? Om te beginnen moeten we uiteraard het aantal uitkeringsgerechtigd werkzoekenden in rekening nemen. Dat zijn de Belgen die recht hebben op een werkloosheidsuitkering, jongeren in wachttijd en ook de -nog altijd kleine groep – van voltijds bruggepensioneerden die beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt.

Statistieken
In november 2009 ging het om een totaal van 478.391 mensen. Bij die werklozen moeten we ook de tijdelijke werklozen tellen. Het gaat hier om werknemers waarvan de arbeidsovereenkomst tijdelijk geschorst is en een uitkering krijgen plus een toeslag van de werkgevers. Tijdelijke werklozen worden niet in de officiële werkloosheidstatistieken opgenomen maar kunnen moeilijk als actief op de arbeidsmarkt worden gecatalogeerd. In totaal vielen in november vorig jaar 215.768 Belgen onder tijdelijke werkloosheid of aanverwante stelsels.

De twee vorige categorieën hebben betrekking op personen die eigenlijk zonder werk zitten maar zich wel blijvend beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt. Anders is het gesteld met de inactieven. Dat is de grote groep van mensen op arbeidsleeftijd -tussen 15 en 64 jaar- die zich (tijdelijk of constant) niet aanbiedt op de arbeidsmarkt maar dat in theorie eigenlijk wel zou kunnen doen.

Inactieven
Die groep van inactieven is enorm groot. Het gaat om 32,9 procent van de bevolking op beroepsleeftijd of 2.327.000 inwoners van België. Uiteraard kunnen we deze groep niet in zijn geheel onderbrengen bij de reële werklozen. Het gaat hier om mensen vanaf 15 jaar en daar zitten heel wat studenten tussen. Vandaar dat het aantal inactieven in de niet-studerende bevolking een relevanter cijfer is. Volgens de Hoge Raad voor Werkgelegenheid gaat het om 1.489.000 personen. Tellen we daar dus het aantal werkzoekenden en tijdelijke werklozen bij dan komen we uit op 2.183.159 reële werklozen of 30,8 procent van de niet-studerende bevolking op arbeidsleeftijd.

Bron: TrendsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld