Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, mei 6, 2011 15:15 - Geen reacties

Renovatie laat nieuwbouw steeds verder achter zich

06
mei2011

Architecten die actief zijn in de woningbouw moeten vooral renoveren. Dat blijkt uit een enquête bij 400 architecten, die uitgevoerd werd door de Vlaamse Architectenorganisatie (NAV) naar aanleiding van de Vlaamse Renovatiedag zondag. Maar liefst 61 procent van de opdrachten voor architecten komen uit de renovatiemarkt. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar.
De enquête peilde ook naar de belangstelling voor energiezuinig renoveren. Bijna 71 procent van de bouwheren vraagt daarover advies aan zijn architect. De aandacht gaat daarbij vooral naar de isolatie van het dak. Op de tweede plaats komen de vervanging van het schrijnwerk en de beglazing. Dan volgt muurisolatie en de installatie van zuinigere verwarmingsinstallaties.

Voorts blijkt uit de enquête dat verbouwen steeds duurder wordt. Bouwheren die een beroep doen op een architect, besteden nu gemiddeld 116.000 euro (btw, aankoop van het gebouw en de erelonen niet inbegrepen) aan de renovatie van hun woning. Renoveren blijft wel nog altijd goedkoper dan een nieuwbouw. Vandaar dat 90 procent van de mensen met renovatieplannen jonger zijn dan 40 jaar.

Tot slot zeggen de architecten tevreden te zijn over de financiële ondersteuningsmaatregelen. Niettemin pleiten ze voor een grondige vereenvoudiging van het grote aanbod aan premies en toelagen. Een transparant systeem met minder premies en administratieve rompslomp lijkt hen wenselijk.

De NAV en het tijdschrift ‘Ik ga Bouwen & Renoveren’ organiseren zondag de Vlaamse Renovatiedag. Tussen 13 en 18 uur kan iedereen ongeveer 100 gerenoveerde woningen bezoeken.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld