Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, april 16, 2010 11:30 - Geen reacties

Recht van voorkoop nauwelijks toegepast

16
apr2010

Het recht van voorkoop werd de voorbije drie jaar maar 52 keer toegepast in Vlaanderen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag die gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) liet stellen. “Uit de statistieken blijkt dat het systeem nauwelijks wordt toegepast”, stelt N-VA’er Kurt Himpe op basis van de gegevens die Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele opvroeg bij Vlaams minister Freya Van den Bossche.

Het recht van voorkoop geldt in een aantal door de Vlaamse Wooncode afgelijnde situaties, bijvoorbeeld wanneer een woning effectief ongeschikt en/of onbewoonbaar is verklaard door de burgemeester en de woning dus voorkomt op een inventarislijst. “Het recht van voorkoop werd de voorbije jaren het vaakst toegepast in Oost-Vlaanderen (58 keer) en het minst in Limburg (7 keer). Voor een grondige evaluatie van het systeem was en blijft het probleem dat de uitoefening van het recht van voorkoop door bijvoorbeeld gemeenten en provincies niet centraal geregistreerd wordt”, aldus Himpe die de cijfergegevens vergeleek.

Het recht van voorkoop werd in het Vlaamse woonbeleid geïntroduceerd in 1997 bij de totstandkoming van de Vlaamse Wooncode. Sindsdien werd de regeling een aantal keer inhoudelijk gewijzigd en werden ook een aantal procedurele wijzigingen doorgevoerd.

Een evaluatie van het recht van voorkoop is niet gepland. Bij het Steunpunt Ruimte en Wonen is wel een onderzoek besteld waarin de instrumenten voor kwaliteits- en activeringsbeleid (waaronder ook het recht van voorkoop) worden geëvalueerd.


Tabel 1: toepassing recht van voorkoop door sociale huisvestingsmaatschappijen


Tabel 2: toepassing recht van voorkoop per provincie

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld