Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, april 9, 2010 9:27 - Geen reacties

Piek in aanvragen renovatiepremie voorbij?

09
apr2010

Na de stormloop op de renovatiepremie eind 2009 lijkt de piek in het aantal aanvragen voorbij. Zo werden in januari nog 1.391 aanvragen ingediend, tegenover 5.199 aanvragen in december 2010.

Volgens minister van Wonen Freya Van den Bossche is het nog moeilijk om de budgettaire impact van de grote schommeling in het aantal aanvragen in te schatten. Zo stelt ze in een antwoord op een schriftelijke vraag van N-VA-parlementslid Liesbeth Homans. Om een budgettaire ontsporing te vermijden, paste de Vlaamse regering in oktober 2009 de regels rond de renovatiepremie aan. Alleen werken die de basiskwaliteit van de woningen verbeteren, komen nog in aanmerking.

Lange doorlooptijden
Hoewel de strengere regels al eind oktober 2009 werden ingevoerd, waren er ook in november (3.021) en december (5.199) nog opvallend veel aanvragen. Mede door die toevloed heeft de administratie in bepaalde dossiers moeite om de maximale doorlooptijd van zeven maanden te respecteren. Volgens Van den Bossche ligt er gemiddeld 217 dagen tussen het moment van de aanvraag en de uitbetaling van de premie. Die lange doorlooptijden hebben volgens Van den Bossche ook te maken met het krediettekort in 2009 en met informaticaproblemen.

Budgettaire impact
In januari 2010 liep het aantal aanvragen terug tot 1.391. Toch blijft het volgens Van den Bossche moeilijk om de budgettaire impact in te schatten. “Enerzijds is het na de sterke stijging van het aantal aanvragen eind vorig jaar moeilijk om in te schatten hoeveel aanvragen er in de komende maanden zullen worden ingediend. Als de dalende trend van januari 2010 zich voortzet, zal de budgettaire impact beperkt blijven”, luidt het. “Anderzijds zijn er nog steeds geen dossiers ‘nieuw regime’ die reeds in de fase zijn gekomen van de berekening van de premie. We hebben met andere woorden nog geen zicht op het effect van de besparingsmaatregelen op het gemiddeld premiebedrag”, aldus nog Van den Bossche.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld