Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, augustus 25, 2009 15:34 - Geen reacties

Oude en nieuwe Muyters lijnrecht tegenover elkaar

25
aug2009

philippe muyters

Minister verdedigt nu decreet dat hij als Vokabaas fel bekampte.

Minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) verdedigt met hand en tand het grond- en pandendecreet van de Vlaamse regering. Enkele maanden geleden bereidde diezelfde Muyters – toen nog topman van Voka – een juridische veldslag voor om datzelfde decreet zwaar te bekampen.
Toen Philippe Muyters enkele maanden geleden nog aan de top stond bij werkgeversorganisatie Voka, raakte hij het al snel eens met de bouwsector: ze zouden het ‘verfoeide’ grond- en pandendecreet van de Vlaamse regering zwaar gaan bekampen. Waarom? Omdat het decreet de bouwsector verplicht meer sociale woningen te bouwen, wat de prijzen van alle andere woningen volgens hen zal doen stijgen.

Samen met de bouwsector bereidde Muyters een juridische veldslag voor om het decreet – dat volgende week van kracht wordt- alsnog van tafel te kunnen vegen. Het dossier ligt bij Voka nog altijd bovenaan de stapel. Eén ding is wel compleet veranderd: Muyters heeft de overstap gemaakt naar het politieke strijdtoneel.

Als Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening is hij nu bevoegd voor het bewuste decreet dat hij nog niet zolang geleden afschoot. Gisteren wilde hij er niet te veel woorden aan vuilmaken, maar zijn korte reactie spreekt boekdelen: ‘Ik bekleed momenteel de functie van Vlaams minister en zal dus ook in die hoedanigheid loyaal het regeerakkoord uitvoeren.’

De oude Vokabaas botst met zijn verleden, zoveel is duidelijk. Hij zal zichzelf nog wel vaker tegenkomen nu hij minister is geworden, fluisteren ze bij Voka. En ook bij de N-VA twijfelen ze er niet aan. ‘Ja, natuurlijk zal hij nog van die ongemakkelijke toestanden meemaken’, zegt woordvoerder Piet De Bruyn. ‘Maar laat ons vooral benadrukken dat het maar ‘een beetje’ ongemakkelijk is. Hij speelt nu eenmaal een andere rol, en hij heeft die klik in zijn hoofd ook écht gemaakt.’

Op het kabinet van Muyters verwachten ze nog meer dossiers waarin de oude en de nieuwe Muyters lijnrecht tegenover elkaar zullen komen te staan. Twee weken geleden al maakten ze min of meer hetzelfde mee. In een eerste reactie op de begrotingscijfers verkondigde Muyters dat de Vlaamse regering dit jaar nog 1 miljard zou besparen. Dat was wat hij als Vokavoorzitter geëist had. Enkele uren later moest hij zich publiekelijk corrigeren en toegeven dat de Vlaams regering maar op 200 miljoen mikte.

En er liggen nog andere pijnlijke dossiers in het verschiet. Zo is er het dossier van de Oosterweelverbinding: de Vlaamse overheid blijft wachten op het uitgestelde advies van Antwerpen, voor Voka moesten de werken al begonnen zijn. Of het voornemen van de Vlaamse regering om een pak nieuwe en vooral grote tramprojecten op te starten. Voka zei er nooit nee tegen, maar wilde op dat vlak altijd al elke cent twee keer omdraaien.Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld