Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, september 23, 2009 16:53 - Geen reacties

Onrust binnen Belgische Orde van Architecten

23
sep2009

Het lijkt er bovenarms op te zitten bij de Orde van Architecten. Terwijl de Vlaamse architecten een duidelijke voorkeur voor splitsing hebben uitgesproken, probeert men langs Franstalige kant, “tegen de afspraken in”, bevoegdheden opnieuw nationaal te maken. Dat werd vernomen bij de Vlaamse Raad van de Orde.

Binnen de Orde van Architecten werd in 2005 al afgesproken om te gaan werken met twee autonome vleugels, “met als finale doelstelling om te komen tot een splitsing” met nog nationale overlegstructuren, legt Kati Lamens van de Vlaamse Raad uit.

Omdat die splitsing sindsdien uitblijft, zijn de Vlaamse architecten sinds kort eenzijdig in actie geschoten. Tijdens hun algemene vergadering vorige week spraken ze zich massaal uit voor een autonome Vlaamse Orde, onder de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap.

Amper enkele dagen later stelde de Franstalige voorzitter van de Nationale Raad, “in tegenstelling tot de geest van de beslissing van de Vlaamse architecten”, voor om een werkgroep op te richten over een nationale communicatiestructuur. “Bepaalde punten worden al lang Vlaams/Waals behandeld en nu wil men die terug nationaal maken”, zegt Lamens. “Er wordt totaal geen rekening gehouden met de Vlaamse architecten.”

“De Vlaamse Raad is dergelijke spelletjes meer dan beu”, zo luidt het. “De Vlaamse architecten hebben zich massaal uitgesproken voor een autonome Vlaamse orde. Het is uitgesloten dat de Nationale Raad in deze omstandigheden nog nieuwe nationale initiatieven ontwikkelt.”

De Vlaamse Raad dreigt met verdere acties als de Nationale Raad in de toekomst nog beslissingen neemt “zonder dat daarvoor een akkoord bestaat van de Vlaamse Raad”.

De Vlaamse Raad is de feitelijke vereniging van de vijf provinciale raden uit Vlaanderen van de Orde van Architecten.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld