Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op woensdag, september 23, 2009 16:56 - Geen reacties

Toezichthouder doet onderzoek naar notarissen

23
sep2009

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT), de toezichthouder voor het notariaat, gaat onderzoek doen naar acht notariskantoren die mogelijk fouten hebben begaan met geld van cliënten. Dat meldden het BFT en brancheorganisatie voor notarissen KNB woensdag.

Uit gegevens van het BFT blijkt dat bij de acht notariskantoren zaken niet goed zijn gegaan rondom de zogenoemde derdengelden. Dit is geld van cliënten dat in de praktijk door notarissen wordt beheerd om transacties af te wikkelen. Zo is bij de kantoren geconstateerd dat er minder op de rekeningen staat dan zou moeten.

‘Als blijkt dat deze kantoren de gelden inderdaad gebruikt hebben voor andere doeleinden dan waarvoor deze bestemd zijn, dient BFT een klacht in bij de tuchtrechter en volgt een procedure’, stelde een woordvoerder van BFT. Door de financiële crisis zouden notariskantoren vaker dan normaal de verleiding niet kunnen weerstaan om de derdengelden aan te spreken voor bijvoorbeeld het betalen van salarissen of de huur.

De praktijk kan geen nadelige gevolgen hebben voor cliënten. Er is een fonds dat garandeert dat de klanten van de notarissen vergoed worden.

Veel notarissen hebben het moeilijk door de financiële crisis. In het tweede kwartaal zijn er 163 kantoren die speciale aandacht verdienen op basis van hun financiële situatie. Dat betekent dat ze aan het BFT meer informatie moeten verschaffen of dat de toezichthouder onderzoek gaat doen naar deze kantoren. In het eerste kwartaal waren dat er nog 91.

Er zijn volgens de KNB tot nu toe nog geen kantoren failliet gegaan. Wel heeft een handvol notarissen dit jaar zelf besloten het kantoor te sluiten. Aktes van cliënten worden in zo’n situatie altijd overgedragen aan een andere notaris, omdat dit wettelijk zo is bepaald.

Bron: De VolkskrantReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld