Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, juni 11, 2009 15:26 - Geen reacties

Online vacatureaanbod in België daalt deze maand opnieuw

11
jun2009

De Belgische Monster Employment Index noteerde in mei een daling van zes punten of zes percent. Jaar-op-jaar ging de index 26 punten of 20 percent achteruit. De daling van het aantal online jobaanbiedingen in België weerspiegelt de achteruitgang van zes percent uit de Europese index. Er moet wel gezegd dat op jaarbasis het aantal online vacatures in België minder snel achteruit ging dan deze in de rest van Europa.

De Monster Employment Index Europa is gebaseerd op een maandelijkse analyse van miljoenen online werkaanbiedingen gekozen uit een brede, representatieve selectie aan jobpagina’s, bedrijfswebsites en jobwebsites over heel Europa, inclusief Monster.be.

Voor België tekent de Monster Employment Index de laatste 13 maanden de volgende resultaten op:

vacatureaanbod-01

Bernard Hensmans, Country Manager van Monster in België legt uit: “Ondanks de daling van het aantal jobaanbiedingen in mei zien we in België een vertraging van de daling van het aantal online vacatures voor een aantal sectoren. Bovendien daalt de Belgische index ook minder snel dan gemiddeld in Europa. De gezondheids- en welzijnssector en de publieke sector scoren nog steeds het best. Beiden vertonen jaar-op-jaar zelf een stijging van het aantal online vacatures."

Grootste daling bij financiële sector (banken en verzekering)
De sector banken en verzekering daalde 12 punten of 14 percent in mei. Daarmee ondervindt het, vergeleken met de andere sectoren, de grootste maandelijkse dip. Het huidige niveau van de sector is het laagst sinds de oprichting van de index in april 2006. De jaarlijkse daling van 48 punten of 29 percent weerspiegelt de voorzichtigheid als gevolg van de onzekere gezondheidstoestand van de Belgische bankensector.

Na drie opeenvolgende positieve maanden daalde het aantal jobaanbiedingen in de publieke sector 23 punten of 12 percent, wat kan worden verklaard door de aankomende verkiezingen in België. Ondanks de achteruitgang in mei stijgt de sector jaar-op-jaar 14 punten.

De sector horeca en toerisme is in mei de grootste klimmer en bereikt deze index meteen zijn hoogste punt in zeven maand. De stijging is vooral het gevolg van het grote aantal aanwervingen in Vlaanderen en Wallonië. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd een lichte daling opgemeten. Ondanks de positieve resultaten kreeg ook deze sector te maken met een daling van 27 punten of 23 percent vergeleken met vorig jaar.

De gezondheids- en welzijnssector kende in mei een stijging van vier punten of twee percent. Binnen de sector opvoeding, opleiding en bibliotheek ging het aantal online vacatures er twee punten of een percent op vooruit. Wanneer we vergelijken met de Europese trend zien we dat ook daar de gezondheidssector op jaarbasis de grootste stijging vertoonde. Het aantal online jobaanbiedingen steeg er met 27 percent.

Alle regio’s kennen een maandelijkse en jaarlijkse daling
Alle regio’s kennen zowel op maand- als op jaarbasis een daling van het aantal online jobaanbiedingen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kende de sterkste daling. Vergeleken met april daalde het aantal geposte vacatures acht punten of 10 percent en vergeleken met mei vorig jaar daalde het aantal online jobpostings 56 punten of 44 percent.
De index ging in Wallonië op maandbasis acht punten of zeven percent achteruit en 26 punten of 21 percent op jaarbasis. Vlaanderen kende de kleinste daling: het aantal online jobaanbiedingen zakte drie punten of drie percent op maandbasis. Jaar-op-jaar daalde de index in Vlaanderen 22 punten of 17 percent.

Top-industrieën op zoek naar nieuwe werknemers
Sectoren die maand-op-maand de grootste stijging aan online jobaanbiedingen vertonen:

vacatureaanbod-02

Sectoren die jaar-op-jaar de grootste stijging aan online jobaanbiedingen vertonen:

vacatureaanbod-03

vacatureaanbod-04

De resultaten van de Monster Employment Index België per sector tijdens de laatste 13 maanden:

vacatureaanbod-05

De resultaten van de Monster Employment Index België voor juni zullen worden bekend gemaakt op 14 juli 2009

Bron: Porter NovelliReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld