Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op dinsdag, december 29, 2009 18:37 - Geen reacties

Onderzoek naar Amsterdamse notarissen

29
dec2009

De Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) gaat kijken of afspraken tussen Amsterdamse notarissen en makelaars strijdig zijn met de mededingingswet. Omdat huizenkopers gedwongen worden zaken te doen met Amsterdamse notarissen, zijn ze vaak veel duurder uit.

De notaristarieven in Amsterdam behoren tot de hoogste van Nederland. Overstappen naar een goedkopere notaris buiten de stad is problematisch omdat makelaars eisen dat de koopakte voor een huis in Amsterdam wordt opgemaakt door een ‘notaris kantoorhoudende in de regio Amsterdam of binnen een straal van vijf kilometer van het ter verkoop aangeboden object’. Wie in zee wil gaan met een notaris buiten Amsterdam, kan opdraaien voor extra kosten die in rekening worden gebracht voor ‘extra beslag van productiemiddelen en tijd’.

De afspraak tussen notarissen en makelaars staat niet op papier, volgens de Amsterdamse Ring van Notarissen, maar wordt doorgaans door beide partijen nagekomen. De NMA verbaast zich daarover. ”Als het gaat om een afspraak tussen een enkele makelaar en een notaris, gaat het om vrijheid van ondernemerschap. Daar hebben wij geen problemen mee. Maar kennelijk is deze afspraak door de ring vastgesteld en gaat het om een bindend advies waardoor de concurrentie wordt uitgeschakeld. Als een beroepsorganisatie zo de keuze van het individu beperkt, is de consument daar de dupe van. We gaan er zeker naar kijken,” zegt NMA-woordvoerder Barbara van der Rest-Roest.

Tien jaar geleden deed in het notariaat de vrije markt zijn intrede. ”Het hanteren van vaste tarieven, maar ook gebieds- of werkverdeling is sindsdien ten strengste verboden. Als dit het geval zou zijn in Amsterdam, dan is dat dus een ernstige overtreding van de Mededingingswet. Dit beperkt de consument in zijn keuzevrijheid en drijft de prijzen op. De notarissen en makelaars zouden als geen ander moeten weten dat dergelijke afspraken verboden zijn. Ik roep klanten van notarissen en makelaars dan ook op het verplicht inschakelen van een notaris bij de verkoop van een huis bij ons te melden zodat wij hier een onderzoek naar kunnen instellen.”

Peter Ruys, oprichter van de prijsvergelijkingssite Goedkoopstenotaris.nl -waarop notaristarieven worden vergeleken- ergert zich al jaren aan de afspraken, want zo worden de kosten voor de notaris volgens hem kunstmatig hoog gehouden. Wat hem ook vaak opvalt is dat in Amsterdam vaak een zogenoemde projectnotaris wordt aangewezen. ”Dat is gebruikelijk bij splitsing of bij nieuwbouw. Dan zijn er meerdere appartementen die verkocht worden en is zo’n afspraak begrijpelijk. Maar als dat niet aan de orde is, is zo’n afspraak tussen makelaar en notaris eveneens onnodig beperkend voor concurrentie en de keuzevrijheid van de consument.”

Bron: Het ParoolReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld