Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, februari 26, 2010 20:25 - Geen reacties

Nieuwe toegangsbrug voor Fort van Duffel

Tags: , ,
26
feb2010

Eind 2009 verwierf vzw Kempens Landschap het negentiende eeuwse Fort van Duffel. Daarmee stelde zij een unieke getuige van Belgische militaire bouwkunst veilig. Voor het herstel van de toegangsbrug tot het spoorwegfort werd recent de goedkeuring verkregen wat betreft financiële ondersteuning vanuit het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO II).

Begin jaren zeventig werd de brug naar het fort afgebroken door de toenmalige eigenaar. Naast de vroegere brug werd een aarden wal opgeworpen, waarvoor een deel van de omwalling van het fort moest worden afgegraven. Momenteel is het fort alleen toegankelijk via deze aarden wal. Om bezoekers te ontvangen, is die echter uiterst onpraktisch. Bovendien heeft de wal een negatieve impact op het vooraanzicht van het fort en geeft die problemen naar veiligheid.

Architectenbureau Erfgoed & Visie werd gevraagd om een kwalitatief ontwerp voor een nieuwe toegangsbrug. Het bureau baseerde zijn concept op de historische lay-out van het fort en de oorspronkelijke afmetingen van de brug. Duidelijk werd gerefereerd aan de driehoekige wal die diende ter verdediging van de ingang. De brug zal bepaald worden door een moderne structuur, uitgevoerd in gegalvaniseerd staal. Een gelijkaardige structuur zal, in een volgende fase, de rode draad vormen doorheen het hele spoorwegfort.

Het totale bedrag van de investering bedraagt bijna € 100.000. Begin volgend jaar zullen de voorbereidende werken in de omgeving aanvangen. Het herstel van de brug zelf en de afbraak van de opgeworpen wal staan gepland voor eind september 2011. Eind 2011 zal tenslotte ook de omgeving van de brug volledig hersteld zijn, waarmee het Fort van Duffel weer een duidelijke toegangspoort zal hebben.

Voor realisatie van dit project diende vzw Kempens een aanvraag in in het kader van PDPO II.. Het herstel van de toegangsbrug en de omgeving zal van nabij opgevolgd worden door vzw Kempens Landschap. De overige partners binnen het project – waaronder de gemeente Duffel – worden nauw betrokken bij de voorbereiding en uitvoering ervan.

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld