Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, mei 28, 2010 0:04 - Geen reacties

Nieuwe regels op 1 juni voor wie op gas verwarmt

28
mei2010

De nieuwe Vlaamse regels voor het onderhoud en het nazicht van centrale verwarmingstoestellen op gas zijn vanaf 1 juni definitief van toepassing. Bestaande stookinstallaties moeten vóór 1 juni 2010 een eerste nazicht en onderhoudsbeurt hebben gekregen en nadien om de twee jaar een onderhoud krijgen. Nieuwe centrale stookinstallaties op gas moeten een keuring ondergaan bij de eerste indienststelling. Heel oude stookinstallaties (>15 jaar) moeten vóór 1 juni een verwarmingsaudit hebben ondergaan. Deze nazichten, keuringen, audits en onderhoudsbeurten, moeten gebeuren door een erkende technicus. De Vlaamse overheid wil zo zorgen voor energie-efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties. Spijtig genoeg zijn heel wat mensen nog niet op de hoogte van hun nieuwe verplichtingen. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, vraagt de overheid om hierover duidelijker en voldoende te communiceren.

Het Vlaams Stookbesluit trad in voege op 1 juni 2007. Om iedereen toe te laten de nieuwe regels na te komen, gold tot 1 juni 2010 een overgangperiode. Volgende week loopt die dus af. Bouwunie organiseerde midden mei een enquête om na te gaan of de installateurs ondertussen de nodige opleidingen hebben gevolgd en hun klanten, de gebruikers of eigenaars van een verwarmingsinstallatie op gas, deze een onderhoudsbeurt hebben laten ondergaan. 260 installateurs van centrale verwarming beantwoordden de vragenlijst. 90% van hen hebben hun erkenning G1 en/of G2 op zak, nodig om de nazichten, onderhoudsbeurten en keuringen voor de meest gangbare verwarmingstoestellen uit te voeren en de nodige attesten af te leveren. De installateurs zijn dus klaar. 52% van hen krijgt nu duidelijk meer aanvragen voor het uitvoeren van onderhoudsbeurten op gastoestellen. 63% van hen heeft wel onvoldoende tijd om aan deze gestegen vraag (nog mee in de hand gewerkt door de belastingvermindering) te voldoen. Wie vandaag een onderhoudsbeurt voor zijn verwarmingstoestel wil, zal dus wellicht niet op z’n wenken bediend kunnen worden.

64% van de installateurs geeft aan dat de klanten niet of onvoldoende op de hoogte zijn van hun nieuwe verplichtingen. De installateurs van centrale verwarming zijn zelf goed geplaatst om de klanten op hun verplichtingen te wijzen. Ze doen dit ook, op een zo neutraal mogelijke manier. Bouwunie heeft hiertoe speciale folders gemaakt met duidelijke en neutrale informatie over de verplichte taken en een overzicht van de premies, subsidies en fiscale voordelen waarvoor de klant in aanmerking kan komen. Maar sommige klanten zijn toch wat achterdochtig als de installateur zelf komt aandraven met verplichte werken. Het zou daarom goed zijn mocht de overheid de mensen wijzen op hun nieuwe verplichtingen. Dit kan eenvoudig en goedkoop door een speciale, opvallende boodschap te zetten op de facturen die de betrokkenen krijgen van hun energieleverancier. Bijvoorbeeld: zet onderaan de factuur een kadertje met de tekst “Vergeet niet om uw verwarmingsinstallatie om de 2 jaar te laten onderhouden door een erkende technicus! Deze verplichting van de Vlaamse overheid zorgt ervoor dat uw verwarming zo energie-efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk functioneert”.

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld