Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, mei 6, 2010 16:33 - Geen reacties

Modern wonen in uniek historisch stadskader

06
mei2010

Het voormalige Loretteklooster in hartje Mechelen, met oorsprong in de 19de eeuw, heeft eindelijk een nieuwe bestemming gekregen, en wat voor één. Het historische pand aan de Begijnenstraat, vlakbij de Vismarkt en met zicht op de Sint-Romboutstoren, is omgevormd tot een uniek vastgoedproject met 18 luxe appartementen en 3 ruime gezinswoningen. Deze grootschalige renovatie combineert respect voor de bestaande architectuur en historische bouwmaterialen met hedendaagse technieken.

Korte historiek
Het voormalige klooster ontleent zijn naam aan een bekend Italiaans bedevaartsoord uit de Middeleeuwen: Loretto. Het beeld van Onze Lieve Vrouw van Loretto stond in een artificiële grot op de binnenplaats van het Hooghuis, maar het zal in de gevel van het Loretteklooster zijn volle glorie terug vinden. In 1835 startte kanunnik Scheppers (wiens vader eigenaar was van het Kasteel Tivoli) een school in de Begijnenstraat, waar sinds 1819 zich al enkele godsvruchtige dochters hadden gevestigd. Hieruit zou later de Congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid ontstaan. In 1911 voldeed het oude klooster niet meer en werd het huidige neogotische gebouw opgetrokken.

Neogotische elementen
Bij de reconversie van het Loretteklooster werden zo veel mogelijk de stijl en de sfeer van het neogotische gebouw behouden. In plaats van de oorspronkelijke kleine afzonderlijke ruimten van de kloostergemeenschap werden karaktervolle grote lofts en appartementen ingericht, die voldoen aan de meest moderne eisen van bewoning.

Alle gevels werden opnieuw gevoegd, en ramen en deuren vernieuwd. Alle gebruikte technieken voldoen aan de nieuwe normen en alle daken werden volledig terug opgebouwd om te voldoen aan de strengste isolatienormen.

De appartementen getuigen van een neogotisch verleden. Typische elementen zoals de neogotische bogen in de gangen én de appartementen, de authentieke Eschergang en de historische trap met art nouveau-allures, geven aan het geheel een sfeer van rust en kalmte. De woningen kijken uit op een zonnige eigentijdse binnentuin, eveneens een oase van rust.

Drie fasen
Het project kan opgedeeld worden in drie fasen (gezien vanuit de Melaan).

  • Fase 1: vijf grote appartementen/lofts in de linkervleugel.
  • Fase 2: commerciële ruimte (op het gelijkvloers), drie appartementen en een triplexappartement in de vleugel langs de Begijnenstraat + acht appartementen langs de tuinzijde.
  • Fase 3: drie appartementen/woningen (een groot, een middelgroot en een klein) met drie niveaus en privétuin in de voormalige kapel.

Basistechnieken
De oppervlakte van de woonunits varieert van 120 tot 248 m². Alle basistechnieken zijn aanwezig. De appartementen/woningen worden in principe casco opgeleverd, maar met de mogelijkheid om ze ook semicasco of volledig afgewerkt op te leveren.

Bij casco zijn de appartementen/woningen wind- en waterdicht en komen gas-, waterleiding en elektriciteit op een punt binnen. Het laat de toekomstige bewoners toe de afwerking van hun woning of appartement geheel naar eigen smaak en wensen in te vullen. De semicasco-afwerking door derden zorgt ervoor dat de bepleistering, chape en alle elektriciteitsvoor-zieningen worden aangebracht. De aankoopprijs (casco) begint vanaf 192.500 euro.

Eigenheid
Het leegstaande Loretteklooster was jarenlang een kankerplek in de historische stadskern van Mechelen. Sinds het verlaten van de gebouwen begin jaren negentig werden na elkaar meerdere principiële aanvragen voor herbestemming van de gebouwengroep ingediend. Ze werden ofwel afgewezen, ofwel hebben ze niet tot concrete projecten geleid.

Met de huidige renovatie van het voormalige klooster zijn initiatiefnemers Piet Costermans en Paul Smits er nu wel in geslaagd om het gebouw een waardige herbestemming te geven.
“Hoewel de gevels langs de Begijnenstraat en de Drabstraat niet geklasseerd zijn, vonden we het heel belangrijk om de eigenheid van het mooie gebouw zo veel mogelijk te behouden. Volgens het gewestplan is het klooster gelegen in een woongebied met culturele, historische en esthetische waarden. Herbestemming en renovatie van het klooster met groot respect voor de historische context leken ons dan ook niet meer dan logisch”, onderlijnt Paul Smits. Het pand is gelegen in het gezichtsveld van een monument dat wel beschermd is, namelijk ‘het Sweert’, dat na renovatie een prachtig beeld oplevert vanuit de appartementen.

Dankzij de dynamische ondersteuning van het Mechelse stadsbestuur konden de afspraken in verband met de bouwvergunning en de start van de renovatiewerken vlot nagekomen worden. Dit heeft ertoe geleid dat de “rotte plek” in de binnenstad die het voormalige Loretteklooster jarenlang is geweest, nu werd opgevormd in een mooie site samen met het project “de Melaan” van het bouwbedrijf Van Poppel.

Loretteklooster is een project van NV Begijnenstraat, Italiëlei 54, 2000 Antwerpen.

  • Projectleiding: Piet Costermans (gsm 0475 897 457) & Paul Smits (gsm 0475 804 488).
  • Architect: Wil Bots
  • Hoofdaannemer: Algemeen Bouwbedrijf Marc Van Den Ackerveken

Opendeurdag renovatieproject: ZATERDAG 29 MEI 2010 – van 11 tot 16 uur

Voor meer informatie: www.loretteklooster.be

Bron: ComtextReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld