Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, september 28, 2010 10:34 - 4 Reacties

Mede-eigenaars en syndici knopen gesprekken aan

Tags:
28
sep2010

Verenigingen van mede-eigenaars en syndici zijn sedert kort met mekaar in gesprek om vooral de praktische gevolgen van de nieuwe wet op de mede-eigendom op te vangen.

Sedert de nieuwe zgn. appartementswet, de wet op de mede-eigendom van 2 juni, zijn er voor mede-eigenaars en syndici zeer veel punten gewijzigd. Met name een heleboel praktische richtlijnen veranderen het leven van de syndicus grondig, zowel de professionele als de mede-eigenaar-syndicus.

De Unie van Vlaamse Syndici (UVS) en het Nationaal Informatiecentrum voor Mede-eigenaars (NICM) hebben onlangs gesprekken aangeknoopt inzake samenwerking. In eerste instantie komen praktische punten aan bod, zoals de veel uitgebreidere informatiedoorstroming waartoe de wet verplicht. Hoewel beide verenigingen andere belangen hebben, werd er vastgesteld dat op gemeenschappelijke belangen verder kan worden uitgekeken naar samenwerking.

In dat verband werd door beide partijen ook vastgesteld dat SyndicCommunicator, ontwikkeld door Index in Veurne, het complete instrument is om alle online verplichtingen en het beheer van mede-eigendommen uit te voeren.In de wet staat immers ook dat elk gebouw een website moet hebben en een voor de eigenaars afgeschermd communicatiegedeelte.

Bron: 6minutes.be4 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

demuylder jean
sep 30, 2010 10:47

Ik ben syndicus van een appartementsgebouw met 6 appartementen. , door de eigenaars bewoond. Alles wordt op de AV besproken. Ik zie niet goed in dat zo een vergadering dient voorgezeten door een mede-eigenaar.
Wij, hebben geen enkel probleem . Alles verloopt naar wens. Waarom moeten we nu bijkomende kosten maken?
Ik ben syndicus geworden omdat de vorige syndicus reeds € 15 vroeg aan onkosten in 1999. Daarenboven werd er weinig of niets gerealiseerd.
Tevens vroeg hij nog 21 % BTW op dit bedrag. Toen ik de vraag stelde of er kontrole was over de betalingen kreeg ik als antwoord dat de fiscus hier geen kontrle kon op uitvoeren. ik heb toen de fiscus ingelicht maar of er iets aan werd gedaan weet ik niet. ik wilde het eerst gratis doen maar dat wilde men niet en toen vroeg ik 100 BF. Op dit ogenblik vraag ik € 5 met kosten aan papier, gebruik van PC, telefoon en herstellen kleine probleempjes.

Syndicus zijn van en gebouw is op dit ogenblik een lucratieve bezigheid. Vraag maak dus een groot onderscheid tussen grote gebouwen, kleine gebouwen van enkele appartementen.

syndicbeheer Gent
okt 4, 2010 19:52

er zijn goede en minder goede collega’s maar die zijn er in uw beroep waarschijnlijk ook.

Een professionele syndicus rekent geen btw aan. Vastgoedmakelaars die dit als bijverdienste hebben doen dit wel….

een gebouw die in de grond wegzakt, een gevel die afscheurt van het gebouw, een gebouw die afbrandt met dode zijn enkele gebeurtenissen die ik de laatste 5 jaar meemaakte. dit gebeurt dus niet enkel bij de buur! best kan u een goede verzekering hebben voor mogelijke beroepsfouten die u zou doen.

Met 5€ kan ik de het kantoor, personeel, verzekeringen, een dubbele boekhouding, specifieke syndicus programma’s zeker niet mee betalen. Mijn tarieven zijn een veelvoud en toch doe ik het voor mijn plezier want rijk ben ik er niet mee geworden. Indien ik mijn boterham goed wou verdienen dan was ik beter directeur gebleven van de multinational waar ik werkte. Maar mensen die hun werk goed willen doen en plezier beleven in hun job bestaan ook.

Ten slotte kan ik zeggen dat de technische aspecten van een klein of groot gebouw hetzelfde zijn (vb dak, lift trap,…) en dus een deel uitmaakt van een vaste kost.

Zolang de verstandhouding met de mede-eigenaars vlot verloopt hoeft u niets te vrezen en zal dit een lucratieve bezigheid blijven voor u (althans volgens hetgeen u zegt). De dag dat er een pand verkocht zal worden en dat u op een goed geïnformeerde of moeilijke eigenaar botst dan zullen de verantwoordelijkheden duidelijk worden!
de nieuwe wet is nl van dwingend recht en mag u niet naast u leggen. wees dus toch op uw hoede…

Aerts Jozef
feb 1, 2012 17:44

De syndicus van onze VvME (vereniging van mede-eigendom) lapt de regels van de nieuwe wet op de mede-eigendom aan zijn laars. Bijvoorbeeld:
– geldigheid van stemming bij een AV kleiner dan 3/4 eenheden in de aandelen;
– enkel een werkkapitaal en geen reservekapitaal;
– storting van private gelden voor private werken op de rekening van het werkapitaal;
– een kandidatuur schrappen op eigen houtje voor de post van onder-voorzitter;
– het niet-overmaken van de adressenlijst van de mede-eigenaars ondanks herhaalde vraag ernaar;
een begrotingsraming opstellen met een negatief saldo;
– het niet laten valideren door de A.V. van het bedrag waarbij mededinging verplicht is;
– het nalaten van het geven van verklaring op uitgaven van sommige werken;
– het dirigeren van de algemene vergaderingen het promoten van kandidaturen bij de stemming van het bestuur van de Raad van mede-eigendom;
– het kiezen van de rekeningtoezichters (commissaris van de rekeningen) volgens een willekeurig aantal (dan 3, dan 2 personen);
– heel karige notulering in de verslagen;
– geen of een gebrek aan volledige informatie bij gestelde vragen;
– enz

Ondanks het feit dat de regels van de nieuwe wet op de mede-eigendom van een dwingend recht zijn, lapt de syndicus deze regels aan zijn laars.
Wat kun je doen? Naar de advoka

syndicbeheer.be Gent
mrt 5, 2012 1:24

Tav Jozef Aerts
Beste
het lijkt erop dat het niet echt meer klikt tussen de mede-eigenaars en de syndicus.
het staat de mede-eigenaars steeds vrij om hun syndicus te kiezen…
mvg
G Ortegat

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld