Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 31, 2010 16:40 - Geen reacties

Lage energiewoningen te Oostnieuwkerke

31
mrt2010

In de verkaveling Kouter, derde fase, te Oostnieuwkerke liggen reeds jaren een aantal bouwpercelen vrij. Daar zal wellicht binnenkort verandering in komen. In de bouwkroniek verscheen immers de aanbesteding voor de bouw van acht “lage energiewoningen”.

In de verkaveling Kouter, derde fase, te Oostnieuwkerke liggen reeds jaren een aantal bouwpercelen vrij. Daar zal wellicht binnenkort verandering in komen. In de bouwkroniek verscheen immers de aanbesteding voor de bouw van acht “lage energiewoningen”.
Deze zullen worden ingeplant op de hoek van vlasbloemstraat en de Kouterstraat. De bouwheer is de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel. De woningen zullen door deze verhuurd worden.

Niet vlot
Oorspronkelijk was deze grond eigendom van de WVI (West-Vlaamse Intercommunale). Deze had ter realisatie van een geplande verkaveling zoals vastgelegd in een bijzonder plan van aanleg (BPA) deze gronden met veel moeite kunnen verwerven van een landbouwer. De zaak haalde zelfs de nationale pers!

Naast de verkoop van een veertigtal bouwkavels, voorzag men op deze verkaveling tevens de inplant van 8 eco-woningen. Dit zijn woningen die zeer milieuvriendelijk zijn zowel qua bouwconcept als bij bewoning. Ze moeten dan ook op alle vlakken aan strikte eisen beantwoorden. Er bleek echter op de privémarkt geen interesse om dit concept te realiseren.
De WVI verkocht dan maar deze bouwgrond aan De Mandel. Dit echter met de contractuele afspraak dat de milieuprincipes behouden dienden te worden doch in een “lightversie”.

Realisatie
De oorspronkelijke woningen werden in opdracht van de WVI via een architectuurwedstrijd ontworpen. Dezelfde ontwerper (Archium) heeft het ontwerp aangepast. De raming voor de acht woningen bedraagt 1.047.781 euro.
De uitvoeringstermijn is vastgelegd op 400 kalenderdagen. De opening van de openbare aanbesteding heeft plaats op donderdag 15 april 2010.
Met enige zin voor realisme zullen deze woningen wellicht ten vroegste in 2012 bewoonbaar zijn. Ze worden opgenomen in het huurpatrimonium van De Mandel.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld