Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 24, 2011 19:45 - Geen reacties

Laagste inkomens benadeeld bij Vlaams Woningfonds

24
feb2011

Grote gezinnen met een laag inkomen betalen voor hun sociale huurwoning meer bij het Vlaams Woningfonds (VWF) dan bij een sociale huisvestingsmaatschappij. Dat zegt RIMO-Limburg naar aanleiding van een steekproef. Nochtans werd het Vlaams Woningfonds specifiek opgericht om voor deze doelgroep een goedkoop alternatief te bieden. Het VWF verhuurt zowat 850 woningen in Vlaanderen.

Meer dan 30 procent
RIMO-Limburg, een organisatie voor buurtopbouwwerk, onderzocht 160 huurdossiers van het Vlaams Woningfonds in 3 wijken. “We kwamen daarbij tot de bevestiging van ons vermoeden dat grote gezinnen met een laag inkomen bij het Vlaams Woningfonds een hogere huurprijs betalen dan bij een sociale huisvestingsmaatschappij”, zegt Peter Meeuwissen, projectleider bij RIMO-Limburg. “De verschillen lopen op tot 150 euro per maand voor een identiek inkomen in dezelfde gezinssituatie. Waar sommige gezinnen bij het Vlaams Woningfonds meer dan 30 procent, tot zelfs 36 procent van hun inkomen aan huur besteden, bedraagt dit bij een traditionele sociale huisvestingsmaatschappij zowat 20 procent.”

RIMO-Limburg stelt ook vast dat de trouwste huurders, die voor 1999 een contract hebben afgesloten bij het VWF, het meest benadeeld zijn. “Deze contracten vallen niet onder het Sociaal Huurbesluit dat hopelijk snel in werking zal treden om de huurprijsberekening gelijk te schakelen bij alle aanbieders van sociale woningen. Wij roepen minister Van den Bossche op om hier dringend werk van te maken.”

De buurtopbouwwerkers vragen voorts aan het VWF om de oude contracten van voor 1999 om te zetten in een nieuwe overeenkomst, zodat deze ook onder het toekomstige Sociaal Huurbesluit kunnen ressorteren.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld