Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op vrijdag, maart 5, 2010 18:04 - Geen reacties

ING: Forse daling van vastgoedinvesteringen

05
mrt2010

Investeren in vastgoed gebeurt in Nederland vaker door private beleggers. Institutionele en buitenlandse beleggers laten het afweten, zo signaleert ING Economisch Bureau.

In zijn kwartaalbericht over de vastgoedmarkt meldt het bureau een forse daling van de vastgoedinvesteringen. In het vierde kwartaal van 2009 werd de helft minder geïnvesteerd dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Het beleggingsvolume voor heel 2009 kwam uit op 5 miljard euro. Dat is 44 procent minder dan het jaar ervoor. Enerzijds, zo registreert ING Economisch Bureau, “kijken beleggers door de recessie de kat uit de boom”. Anderzijds blijkt een deel van de kopers uit de markt verdwenen “doordat agressieve financiering door met veel vreemd vermogen objecten aan te kopen niet meer mogelijk was”. In 2007 en 2008 gebeurde dat laatste nog volop en de volumes die toen mede daardoor werden gehaald, waren uitzonderlijk hoog.

Kansen
Private beleggers grijpen intussen hun kans. Ze gingen relatief meer in vastgoed investeren en konden dat doen dankzij hun kennis van de lokale markt en de beschikking over eigen vermogen. Hun aandeel in het totaal steeg in 2009 naar 50 procent (2008: 37 procent). Institutionele beleggers maken pas op de plaats. In veel gevallen doen ze dat omdat ze een betere balans zoeken in hun portefeuille en vastgoed daarin nog steeds is oververtegenwoordigd ten opzichte van andere beleggingen. Hun aandeel in de investeringen ging van 22 naar 17 procent. Buitenlandse kopers hielden Nederland voor gezien. Hun aandeel in de vastgoedtransacties dat in 2008 nog een derde was, daalde in 2009 naar 17 procent. Alleen Duitse fondsen blijken vorig jaar nog enigszins actief te zijn geweest.

Winkelvastgoed
De institutionele beleggers kijken momenteel vooral naar winkelvastgoed. Op de kantorenmarkt valt vooral de enorme toename op van contractverlengingen, met maar liefst 150 procent, in vierkante meters gerekend. Huurders besparen door op de oude stek te blijven op verhuiskosten en zouden erin slagen flinke kortingen te bedingen bij de verhuurder die zo zijn kans grijpt om leegstand af te wenden. Een complicerende factor voor vastgoedinvesteringen blijkt de geringe transparantie van de markt. Rendementen bij deals worden vaak niet vrijgegeven en door het lage aantal transacties is ook weinig referentiemateriaal beschikbaar dat valt te gebruiken als hulpmiddel bij de waardebepaling. De onzekerheid in de markt zou ook leiden tot grote verschillen tussen waarderingen van verschillende taxateurs.

Bron: CobouwReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld