Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, februari 27, 2009 13:54 - Geen reacties

Ik ga kopen

Tags:
27
feb2009

Administratieve formaliteiten

Op http://www.livios.be/nl/_immo/_serv/x_tped_/index.aspx?b=f  vindt u een lijst van typedocumenten die als basis kunnen dienen voor de meest voorkomende contracten en brieven. De documenten bieden slechts een basis en moeten dus aangepast worden aan iedere concrete situatie! Je kan ook documenten per mail thuis gestuurd krijgen. Daarvoor registreert u zich bij Livios.

Financiering

Voor u een woning koopt, is het handig te weten over welk budget u kunt beschikken. Aan de hand van deze website http://www.fortisbanking.be kunt u een simulatie uitvoeren die u precies vertelt hoeveel u kunt lenen en welk bedrag u maandelijks zal moeten afbetalen.

Een woonkrediet is een engagement op lange termijn. Maar uw financiële situatie zal gedurende deze termijn niet onveranderd blijven. Daarom ontwikkelde Fortis het Soepel Woonkrediet dat inspeelt op uw veranderende financiële situatie en behoeften. Dankzij deze formule kunt u overstappen van een vaste naar een variabele rentevoet, kunt u de looptijd van uw krediet inkorten of verlengen mits het akkoord van de bank en kunt u voor een bepaalde periode enkel de intresten van uw krediet betalen. Ook voor energiebesparende investeringen zijn er in het Soepel Woonkrediet een aantal ecovoordelen opgenomen.

Uw eigen woning heeft een grote impact op uw budget, maar voor de meeste mensen is hun hypothecaire lening ook een belangrijke fiscale aftrekpost. Dit is echter wel verbonden aan twee voorwaarden. Zo moet de woning waarvoor u het krediet aangaat uw enige alsook uw eigen woning zijn. Dit wil zeggen dat het de woning is waarvan u eigenaar bent en waar u zelf gaat wonen. De fiscaliteit van een hypothecair krediet is echter te ingewikkeld om in enkele woorden uit te leggen, wees daarom goed geïnformeerd en laat u bijstaan door onze adviseurs. Maar ook bij andere regionale bestuursniveaus (provincie, gemeente, intercommunale, .) kunt u terecht voor tegemoetkomingen. Om na te gaan op welke premies u een beroep kunt doen, surf naar http://www.livios.be/nl/_build/_guid/_cons/index.asp.

Om uw woonproject te beschermen, doet u best een beroep op een globale verzekering. De Top Woning Verzekering biedt een uitgebreide waaier van waarborgen: dekking tegen schade door brand, storm, ., uitwerking van elektriciteit, beschadiging van gebouw door vandalisme of door dieven, botsen tegen het verzekerde goed, natuurrampen, enzovoort. Ook schade die overslaat naar de buren, de bluswerken en de reddingskosten zijn gedekt. Ook de terugbetaling van uw woonkrediet kunt u best beschermen tegen onvoorziene omstandigheden via een Schuldsaldoverzekering. Bij het overlijden van een van de medetitularissen van het woonkrediet garandeert deze verzekering de vergoeding van het uitstaande kapitaal en eventueel de nog verschuldigde intresten.

Voorbereiding

Wanneer u rechtstreeks van de vorige eigenaar koopt (onderhandse verkoop), dan doet u best een beroep op een koopoptie. Dit wil zeggen dat de verkoper (in ruil voor een klein bedrag) er vanaf ziet de woning voor een bepaalde datum aan iemand anders te verkopen. De uiteindelijke verkoopsovereenkomst of compromis wordt getekend bij de notaris. Het compromis bevat onder andere: de termijn waarbinnen de verkoop moet gerealiseerd zijn, de sancties voor niet-naleving, de prijs, een nauwkeurige beschrijving van het goed, .

Bij een openbare verkoop, geleid door een notaris, gaat de woning naar de meestbiedende. Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen een vrijwillige en een gedwongen openbare verkoop. In het eerste geval gebeurt de verkoop op één of twee dagen. Wanneer de verkoper echter niet tevreden is met geboden bedrag, kan hij zich terugtrekken uit de verkoop. De gedwongen openbare verkoop wordt gehouden op één zitdag met de mogelijkheid van een hoger bod achteraf. Wanneer er binnen de vijftien dagen geen hoger bod binnenkomt, gaat de woning naar de laatste bieder. Het grote voordeel van een op deze manier georganiseerde verkoop is dat er geen makelaar aan te pas komt en u dus ook geen commissie moet betalen. Het nadeel is wel dat de verkoper zich kan terugtrekken en dat u geen bedenktijd krijgt, wees dus zeker van uw stuk.

Meestal loopt de verkoop van vastgoed via een makelaar die bemiddelt tussen de eigenaar en de potentiële kopers. Let er wel op dat informatie vragen bij een makelaar steeds gratis is. Hij mag enkel een provisie vragen wanneer u hem expliciet de opdracht geeft voor u een huis te zoeken. Het ereloon van de makelaar moet betaald worden door de verkoper.

U kunt ook een woning op plan kopen. Op dat ogenblik beschikt u dus enkel over een lastenboek, het plan en de opleverdatum. Kijk dus goed uit.

Wilt u graag uw nieuwe woning al afbetalen, terwijl u uw oude woning nog moet verkopen? Dan kunt u een beroep doen op een overbruggingskrediet.

Om een woning naar waarde te schatten, kunt u gebruik maken van de checklist op de volgende pagina  http://www.livios.be/nl/_immo/_guid/_buyg/782.asp?b=f.

Bron: Het Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld