Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op vrijdag, maart 5, 2010 17:45 - Geen reacties

Hypotheekregulering AFM heeft impact op koopstarters

05
mrt2010

De nieuwe normen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de tijdelijke verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben een tegengesteld effect op de bereikbaarheid van de woningmarkt voor koopstarters. Dit stelt Ruben Cox, promovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Om kopers te beschermen tegen overkreditering wil de AFM een nieuwe norm stellen aan de maximaal te verstrekken hypotheeksom. Dat heeft negatieve effecten voor koopstarters. Wie in Nederland een huis koopt, moet kosten koper betalen, de kosten van overdrachtsbelasting en notarissen. Deze kk kan oplopen tot wel 10% van de waarde van de woning, zodat een koper zonder eigen vermogen (de starters) vaak gedwongen is om een tophypotheek te nemen. Krijgt de AFM zijn zin en worden de tophypotheken gemaximeerd, dan zal de bereikbaarheid van een eigen woning voor starters met 13% afnemen.

Tegelijkertijd wordt de NHG verhoogd. De NHG geeft de hypotheeknemer de gelegenheid om zijn restschuld te verzekeren wanneer er een executoriale verkoop van de woning plaatsvindt waarbij de woning (in de regel) voor veel minder dan de marktwaarde wordt verkocht. Het voordeel hiervan is dat de kk onder de NHG kan worden gefinancierd, waardoor deze maatregel de afstand tussen koper en woningmarkt weer verkleint.

Bron: Economisch Statistische BerichtenReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld