Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, juni 21, 2010 16:07 - Geen reacties

Honderd woningen op oude site Bekaert Textiles

21
jun2010

Het project Ter Moude wil de komende jaren honderd woongelegenheden creëren op de site van Bekaert Textiles. De gemeente hoopt met het project jonge gezinnen aan te trekken. Morgen wordt het project voorgesteld aan het publiek.

‘Nieuwe woongelegenheden creëren is een must. De voormalige Bekaert Textiles site is de perfecte locatie om een dergelijk project te realiseren’, vertelt Claude Vanwelden, burgemeester van Zwevegem. ‘We wilden woningen creëren in een parkzone met liefst ook zicht op het water. Deze locatie, vlakbij het kanaal Kortrijk-Bosuit, is dan ook ideaal.’

Hoewel het project nog in zijn kinderschoenen staat, kent de Zwevegemse burgemeester als geen ander het belang van dit project. ‘Hoe meer, hoe liever zou ik zeggen. Dit project is belangrijk om te tonen aan de jonge generatie dat Zwevegem en deelgemeenten charmes hebben. Het zou mooi zijn als we met dergelijke initiatieven jonge mensen kunnen aantrekken.’

De ontwikkeling van de nieuwbouwsite is in handen van de firma Van Roey Project NV uit Rijkevorsel. ‘Voor ons begon het een aantal maanden geleden met de afbraak van het Bekaert complex’, vertelt projectontwikkelaar Nico Dewulf. ‘Die werkzaamheden hadden trouwens heel wat voeten in de aarde.’

Het oorspronkelijke gebouw werd door de textielfabriek Bekaert Moen in 1985 in gebruik genomen onder de naam Gratry. De fabriek had 200werknemers in dienst en telde meer dan 400gebouwen. In het begin van de twintigste eeuw kende de textielreus een enorme bloei.

Die hoogconjunctuur bleef aanhouden tot midden de jaren zestig. Toen viel de weverij stil en werd die in 1969 verkocht aan de Amerikaanse holding Grace. De afdeling in Moen werd vanaf dan stelselmatig afgebouwd. Machines werden ontmanteld en verhuisd, arbeiders werden overgeplaatst en de productie kromp in.

‘Voltooid in 2015’

In januari 2009 viel uiteindelijk het doek over dit rijke, industriële tijdperk. De voormalige Bekaert site krijgt nu een nieuwe bestemming dankzij het woonproject Ter Moude.

‘De voorbereidingen zijn al achter de rug en na de vakantie gaan we van start met de eerste fase van het nieuwbouwproject’, vertelt projectleider Nico Dewulf. ‘We beginnen met de bouw van een eerste reeks van twaalfhuizen of zeskoppelwoningen in halfopen bebouwing. In een tweede fase komen er dertig flats, die worden opgetrokken in twee verschillende blokken. Op hetzelfde moment wordt het park met de bijhorende speelweide aangelegd en in de derde en laatste fase komen er nog eens 45woningen bij. Verwacht wordt dat heel het project in 2015 voltooid zal zijn. Uiteraard volgen ook de noodzakelijke wegeniswerken.’

Een deel van de woongelegenheden in de nieuwe woonwijk wordt verkocht, een ander deel zou in handen komen van de sociale huisvestingsmaatschappij.

Geïnteresseerden worden zaterdag tussen 14 en 17uur verwacht voor een voorstelling van het nieuwe project. Dan kan er een kijkje genomen worden in de verkoopplannen en er is ook een rondleiding mogelijk op de site. Bezoekers kunnen zich doorlopend aanmelden aan de infostand aan de kant van het kanaal Kortrijk-Bossuit.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld