Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, mei 21, 2010 17:16 - Geen reacties

Hervorming Vlaamse Orde van Architecten noodzakelijk

21
mei2010

NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, steunt de vraag van de Vlaamse mandatarissen van de Orde van Architecten tot meer autonomie. Een confederaal model zou voor NAV een eerste stap kunnen zijn om tot meer efficiëntie te komen. NAV stelt echter vast dat de modale architect niet wakker ligt van een nieuwe tekening van de structuren. Hij of zij wilt vooral een afgeslankte, goedkopere en moderne Orde. NAV vraagt garanties dat een Vlaamse Orde deze kiemen in zich draagt.

Meer dan 100 mandatarissen, 44 medewerkers en bijna 7 miljoen euro werkingsmiddelen; het is geen garantie op efficiëntie. De Orde van Architecten is blijven steken in achterhaalde deontologie en tuchtspraak die al langer geen rekening meer houdt met de bouwactualiteit. De verlamming heeft zich de laatste jaren versterkt door twee gemeenschappen met andere invalshoeken en prioriteiten.

NAV staat dan ook niet weigerachtig tegen een confederaal model: een Nederlandstalige Orde en Franstalige Orde die hun eigen boontjes doppen maar met overleg. Het is echter geen garantie voor succes. Een nieuwe tekening van de Orde van Architecten moet het fundament vormen van een Orde die zich inhoudelijk sterk wil hervormen.

NAV vraagt moedige hervormingen. Fundamenteel is de nood aan professionalisering. De zakelijke leiding van de Orde moet in handen komen van professionals niet van mandatarissen architecten. Deze laatste moeten zich oriënteren op een frisse deontologie en de bewaking van het geheel.

NAV wil bovendien snijden in de structuren. Is er nog nood aan provinciale secretariaten of tuchtorganen terwijl vandaag iedere architect of consument mailt of telefoneert? Is een dergelijke grote pool van mandatarissen wel nodig waardoor het aantal werkgroepen escaleert en zitpenningen de pan uit swingen? Moet de stage opgevolgd worden door de Orde kan dit geen verlengstuk zijn van het onderwijs? Waar bestaat er nog een organisatie die met ‘echte stempels’ toelating geeft om een beroep te mogen uitoefenen?

Het uitgangspunt van de hervormingen moet bestaan uit een strak budget en een actuele aanpak. Deontologie moet evolueren, niet stilstaan en dit kan enkel door dialoog en niet door verstarring.

Voor NAV is het 5 voor 12. “We moeten vermijden dat de Orde van Architecten geen parodie van zichzelf wordt. De verwijzing in de pers naar snoepreisjes of onfrisse praktijken terwijl dat soms architecten worden geschorst voor één enkele misstap, is voor ons een brug te ver”, aldus Danny Windmolders, nationaal voorzitter NAV.

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld