Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, april 30, 2009 13:04 - Geen reacties

Gevaar voor rentelawine in België

Tags:
30
apr2009

De Belgische staatsfinanciën dreigen bedolven te raken onder een rentelawine als een economisch herstel de reële rente de hoogte in jaagt. Kwetsbaar voor rentestijgingen is de begroting in elk geval. In het nummer van vorige week wees Trends-journalist Daan Killemaes op de kwetsbaarheid van de Belgische overheidsfinanciën. Het artikel verscheen ook op onze website. Enkele reacties: 

  • Een uiterst geschikt artikel op een goed moment. Met de recessie kan de geldhonger van de overheid alleen maar toenemen. Een rentestijging zal op een bepaald ogenblik niet meer te stoppen zijn, met alle gevolgen van dien voor de economie en de vastgoedmarkt.
  • Een hogere rente is hoe dan ook te verwachten, want een lage rente is economisch gezien niet houdbaar om een stabiele economie te behouden. In de VS hebben ze zo sinds 2001 alles kunstmatig op een hoog niveau kunnen houden. Maar zonder een stabiel fundament is een dergelijk scenario niet duurzaam. Het wordt dus een bijzonder zure appel om in te bijten. Hopelijk houden de vaste waarden daarbij stand.
  • De overheid moet haar uitgaven saneren. De privésector heeft al meer dan genoeg bijgedragen. Als de politici niets doen aan de overheidsuitgaven gaan we straks met z’n allen failliet.
  • In ons land zijn er te weinig sterke schouders om de welvaart te behouden. Kijk maar naar het kleine verschil tussen de laagste lonen en de uitkeringen. Maar als je druk zet op het sociaal systeem krijg je gegarandeerd af te rekenen met de vakbonden.
  • Als de overheid nu eens terugviel op een beperkt aantal regeringen, zoals in andere landen het geval is. Op die manier zou er al wat kunnen worden gespaard om schulden af te betalen.

Bron: TrendsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld