Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, april 30, 2009 13:03 - Geen reacties

Verplichte bodemsanering zadelt Vlaamse kmo’s met miljoenenfacturen op

30
apr2009

Agoria: “Twee derde bodemvervuilingen zijn historisch”

Heel wat Vlaamse KMO’s dreigen in de financiële problemen te komen door de saneringsplicht van historisch vervuilde gronden. Agoria, de federatie van de technologische industrie, heeft weet van verschillende KMO’s die worden geconfronteerd met een factuur die vaak tot boven één miljoen euro oploopt. Twee derde van de verplichte bodemsaneringen is echter historisch of niet veroorzaakt door de huidige eigenaars. Agoria roept de Vlaamse overheid dan ook op om de saneringskosten van historisch vervuilde gronden  te cofinancieren zoals dat ook reeds het geval is in Nederland en vraagt aandacht voor nieuwe technieken van bodemsanering.

Vlaanderen legt een saneringsplicht op aan de gebruikers en de eigenaars van vervuilde gronden. Deze plicht geldt ook voor bedrijven die de verontreiniging niet zelf hebben veroorzaakt. Die verplichting werd opgelegd in het bodemsaneringsdecreet van 1995 en geldt ook voor vervuilingen van vóór 1995 die niet bekend waren bij de aankoop van de grond.

Onbetaalbaar

De sanering van de bodemverontreiniging uit het verre verleden dreigt nu voor kmo’s onoverkomelijke financiële lasten met zich mee te brengen. “De sanering van een historische vervuiling kan erg duur uitvallen,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. Tot enkele miljoenen euro per terrein. “Een kmo-bedrijfsleider met 35 werknemers en een omzet van circa 3 miljoen euro werd onlangs geconfronteerd met een geschatte saneringskost van 1,5 miljoen euro voor een terrein van circa 3ha. De vervuiling was veroorzaakt door één van de vroegere eigenaars.”

Zonder overheidssteun zullen kmo’s in financiële problemen komen. “Dat kan leiden tot sluitingen van bedrijven en zo worden saneringen, de oorspronkelijke bedoeling van de wetgever, ook niet uitgevoerd.” De Pril: “Er is nood aan een cofinancieringsregeling waarbij de overheid een deel van de saneringskosten mee financiert. In Nederland bedraagt de steun minstens 25%, te verhogen met 10% voor kmo’s. Dit moet ook mogelijk zijn in Vlaanderen.”

Volgens de Vlaamse doelstellingen moest tegen 2007 23% van de historische saneringen zijn opgestart. Dit doel werd intussen bereikt en bedraagt in de technologische industrie zelfs 36%. Maar volgens Agoria verhullen de goede tussentijdse cijfers dat net de moeilijkste en duurste historische saneringen nog niet uitgevoerd zijn. “Met de huidige regelgeving zijn deze simpelweg onbetaalbaar. De huidige regering heeft een financiële tussenkomst reeds decreetaal mogelijk gemaakt, maar nog niet uitgevoerd. Het is voor heel wat KMO’s van levensbelang dat de volgende regering de cofinanciering meteen mogelijk maakt,” zegt De Pril.

Innovatieve technieken van sanering

Agoria vraagt cofinancieringspercentages tussen 25 en 50 procent. Deze kunnen afhangen van verschillende criteria, zoals ouderdom van vervuiling en het feit dat bij aankoop van de grond de vervuiling niet bekend was. Maar ook de ontwikkeling van innovatieve saneringstechnieken moet worden gestimuleerd. Het verleden heeft uitgewezen dat bij de klassieke technieken, waarbij men bv. grondwater oppompt en saneert, de uiteindelijke saneringskost de ramingen steeds overschrijdt. De Vlaamse overheid kan voor de saneringen waar zij de opdrachtgever van is, de werken gunnen op basis van de technieken van het innovatief aanbesteden. Dit kan de ontwikkeling van en de ervaring met nieuwe technieken ondersteunen en leiden tot lagere saneringskosten.

Strengste wetgeving van Europa

Agoria Vlaanderen verwerpt ten slotte de kritiek van de milieusaneerders, verenigd in FEBEM, als zou Vlaanderen veel te laks zijn. De Pril: “Integendeel, Vlaanderen heeft samen met Nederland de meest strenge wetgeving van Europa, maar Nederland heeft ook een overheidstussenkomst en deze ontbreekt nog in Vlaanderen. In 2006 werden enkele procedures eenvoudiger en een gefaseerde aanpak van complexe verontreinigingen is nu mogelijk, maar de normen zijn helemaal niet versoepeld, zoals FEBEM beweert. Historische verontreinigingen moeten gesaneerd worden als ze een risico vormen voor mens of milieu, nieuwe verontreinigingen van zodra de bodemsaneringsnorm voor een verontreinigende stof is overschreden.”

FEBEM pleitte ervoor dat de overheid haar jaarlijks saneringsbudget van 30 naar 90 miljoen euro verhoogt. Agoria vindt dat een goed idee. “Maar dan moeten deze bijkomende middelen worden gebruikt voor een cofinanciering van private saneringsprojecten en voor projecten van innovatief aanbesteden.”

René Konings
Pr-verantwoordelijke
T. 02 706 80 55
G. 0478 34 78 86
E. rene.konings@agoria.be

Bron: Agoria



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld