Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, januari 22, 2009 9:36 - Geen reacties

Geen koopjes op de vastgoedmarkt

22
jan2009

In Vlaanderen is de gemiddelde verkoopprijs van een huis met drie slaapkamers in 2008 gestabiliseerd op 211.000 euro. Het gemiddelde in België is 3000 euro lager. Een appartement met twee slaapkamers steeg met 6,4 procent tot 167.000 euro, het gemiddelde appartement in België met 5,5 procent tot 163.000 euro.

Net als vorige week verscheen er in de media een studie over de evolutie van de vastgoedprijzen in crisistijd. Deze keer was het ERA, het netwerk van vastgoedkantoren, dat de cijfers bekendmaakte. Trends-journalist Hans Brockmans maakte meteen na de persconferentie een analyse voor de website van Trends. De reacties van onze lezers lieten niet lang op zich wachten.

> Die jongens maken reclame voor hun winkel en eten ondertussen droog brood. In mijn streek dalen de prijzen niet, er wordt namelijk niets verkocht. De verkopers hun frank is nog niet gevallen, want ze laten hun prijzen niet zakken.

> Er is uiteraard wat druk op de prijzen door de strengere kredietverlening en het dagelijkse slechte economische nieuws, maar wees gerust: vastgoed is voor de modale burger een betere belegging dan de beurs. In België zijn de vastgoedprijzen nog niet van de hoogste in Europa, geloof me.

> De vastgoedmarkt in België is zeker niet overgewaardeerd als je de vergelijking maakt met andere Europese landen. Mocht het wel zo zijn dat ieder huis en appartement in België in waarde zou dalen, dan zal dat maar op korte termijn zijn. De waarde van het vastgoed wordt trouwens niet bepaald op korte, maar wel op lange termijn. Vastgoed is en blijft de beste investering op lange termijn.

> Vastgoedverkopers moeten beseffen dat als de hoge vraagprijzen van midden 2007 aanhouden, hun pand heel lang te koop zal staan en dat ze de prijs dan uiteindelijk toch moeten bijsturen. En daarmee werken ze vooral de wanverhouding tussen aanbod en vraag in de hand. In feite bouwen ze de motor achter de waardedaling voort uit.

> Mag ik bij deze een groot vraagteken plaatsen bij de ‘wetenschappelijke’ analyse van ERA. Ik merk dat steeds dezelfde, louter commerciële, organisatie altijd weer een forum wordt aangeboden om gratis publiciteit te maken onder het voorwendsel gefundeerd onderzoek te verspreiden. De media nemen de gegevens zomaar over zonder enige kritische analyse van dit onderzoek. Ik kan alleen besluiten dat de verspreiding van zulke gegevens ingegeven is door andere drijfveren.

Bron:  TrendsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld