Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, september 22, 2009 11:21 - Geen reacties

Geen flauw idee dat mijn huis beschermd is

22
sep2009

Geert-CasteleynHet huis van Geert Casteleyn heeft een bijzondere erfgoedwaarde. Het staat zonder zijn medeweten op de Inventaris van Bouwkundig Erfgoed. ‘Bijna had ik uit onwetendheid een overtreding begaan door zonnepanelen te leggen’, zegt hij.

Geert Casteleyn valt uit de lucht als we bij hem aanbellen. Op de website van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE), die alle huizen met een grote erfgoedwaarde oplijst, vonden we zijn woning. ‘Een dorpswoning uit het interbellum’, klinkt het. Een hele eer, maar er zijn ook nadelen.

Voor het slopen van (een deel van) een woning die op de lijst staat, of voor het plaatsen van zonnepanelen, moet immers een stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd.
‘Bijna waren we uit onwetendheid in overtreding, want we waren van plan om nog dit jaar zonnepanelen te plaatsen’, zegt Geert. ‘De premies zijn nu nog gunstig tot het eind van het jaar; we hadden zelfs al een offerte laten opmaken.’ En dus moet Geert nu eerst nog een vergunning aanvragen.
Hij belde intussen zelf naar de technische dienst van de gemeente om uitleg te vragen. Een stedenbouwkundige vergunning voor zijn zonnepanelen kan pas worden afgeleverd na een ‘erfgoedtoets’, zo blijkt.
‘Bij de gemeente wisten ze me wel meteen te vertellen dat we op de lijst staan. We moeten nu de hele procedure voor een bouwaanvraag doorlopen. Dat kan al gauw drie maanden duren, en dus is de kans groot dat de vergunning niet meer wordt afgeleverd voor het einde van het jaar.’
Volgens Barbara Daveloose, PR-verantwoordelijke bij VIOE, is het een onbegonnen werk om alle eigenaars op de lijst persoonlijk te verwittigen.

‘Er volgt nog een officiële mededeling, want we krijgen inderdaad heel veel vragen over de lijst. De meeste mensen die ons opbellen zijn verbaasd, maar reageren uiteindelijk positief. Ze zijn er best trots op dat hun huis als waardevol patrimonium op onze erfgoedlijst staat. De inventaris dateert al uit de jaren zeventig, en het is verontrustend om te zien hoeveel waardevolle woningen uit de lijst intussen gesloopt zijn.’ Sinds vorige week lopen 66.000 gebouwen op de digitale inventaris dus niet langer dat gevaar.

De inventarislijst is gebaseerd op de wetenschappelijke naslagreeks Bouwen door de eeuwen heen, die tijdens de tweede helft van de jaren zeventig in boekvorm verscheen. Daarin werden per regio waardevolle panden gefotografeerd en systematisch geïnventariseerd, waaronder soms ook verrassende en op het eerste zicht onopvallende dorpswoningen en oude hoeves. ‘Ik had er geen flauw idee van dat mijn huis op die lijst stond’, zegt Geert. ‘Het is inderdaad een woning met een ziel.’

De Dienst Ruimtelijke Ordening in Jabbeke laat weten dat ze totnogtoe slechts één aanvraag kregen voor zonnepanelen, van mensen die op de inventaris staan. De vergunning werd in dat geval wel toegekend.
Benieuwd of u woning ook op de lijst staat? Kijk op http://inventaris.vioe.be.

Bron: Het Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld